Samsun HDK bileşenleri açlık grevinde

Samsun HDK bileşenleri, TKP, ÖDP, Halkevleri, Devrimci 78’liler Derneği ve Emekli-Sen, Kürt siyasi tutukluların 55. gününe giren açlık greviyle ilgili Emek ve Demokrasi Güçleri adıyla ortak açıklama yaptı. HDK bileşenleri, Devrimci 78’liler Derneği’nde iki günlük açlık grevine başladı.

“Talepler karşılansın, ölümler durdurulsun” başlıklı açıklama öncesi 17.30’da Samsun Öğretmenevi önünden Akbank önüne dek kitlesel bir yürüyüş yapıldı.

“Açlık grevi 55. gününde. Ölüm değil çözüm istiyoruz, müzakereler başlatılsın. Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri” pankartı açılan eylem için Samsun Emniyeti alarma geçti. Yoğun polis gözetimindeki yürüyüş sonrası yapılan açıklamada “Hükümetler değişti, zihniyet değişmedi. AKP hükümetinin faşizan uygulamaları artarak devam ediyor. Cezaevleri ağzına kadar siyasi tutsakla dolduruldu. “ denilirken ağzını açanın AKP’nin hışmına uğradığına dikkat çekildi.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Murat Çepni, “AKP hükümeti çözümsüzlük inadından vazgeçmeli” diyerek 1996 ölüm orucunda 12, 2000’li yıllardaki ölüm orucu direnişinde de 122 tutsağın ölümünün açlık grevlerini küçümsemenin sonucu olduğunu belirtti.

“Ölüm değil çözüm istiyoruz”
Çepni, “Anadilinde savunma hakkının tanınması, mahkumlar üzerindeki tecrit ve baskının kaldırılması, Kürt sorununda diyalog ve müzakere yolunun açılması Türkiye’de barış ikliminin yaşanmasını sağlayacaktır. 55. gününü geride bırakan açlık grevlerinin ölüm sınırında olduğu bugünlerde barış yerine çatışma ve savaşı derinleştiren politikalardan vazgeçilmeli, gözyaşlarını dindirecek çözümler bulunmalıdır.” dedi.
Operasyonlara ve çatışmalara hız vererek gençlerin ölümünü, anaların ağlamasını sürdürten AKP hükümeti ve Tayyip Erdoğan’ın ölümleri durduracak adımlar atmazsa ölümlerden sorumlu olacağının belirtildiği açıklama “Samsun emek ve demokrasi güçleri olarak Kürt siyasi tutsaklarının sürdüğü açlık grevinin bitirilmesi için taleplerin değerlendirilmesini ölümleri önleyecek adımların derhal atılmasını istiyoruz.” sözleriyle bitirildi.

Samsun HDK bileşenlerinden 2 günlük açlık grevi
Basın açıklamasının ardından 78’liler Derneğine gidildi ve burada HDK bileşenlerinden 16 kişi, açlık grevindeki tutsaklarla dayanışma amacıyla temsili olarak iki gün açlık grevi yapacağını açıkladı. HDK bileşenlerinden 16 kişi, ölümlere ortak olmama ve açlık grevindeki tutsakların sesini duyurma adına iki günlük açlık grevini bu akşam Samsun Devrimci 78’liler Derneği’nde başlattı.

(soL- Samsun)