PETKİM yağmacıları: Yabancı değiliz!

Özelleştirilen PETKİM'i satın alan SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, yanında aldığı PETKİM yöneticileriyle İzmir'de halkla ilişkiler turu yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) PETKİM'i satın alan Socar-Turcas-Injiaz ortak girişim grubunun en büyük hissedarı olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev, yanına aldığı PETKİM yetkilileriyle İzmir'de halkla ilişkiler turu attı. Abdullayev, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın'ı ziyaret etti.

Temaslarında PETKİM özelleştirmesine yönelik tepkileri yumuşatmak istediği gözlenen Abdullayev, "Biz iki devlet bir milletiz. Bizi yabancı sermaye olarak görmeyin" sözlerini sarf ederken, ayrıca "siyasi çalkantılardan endişe duymuyoruz" mesajı verdi.

Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy ise, PETKİM'e uzun vadede beş milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini öne sürdü. Çalışan sayısını iki katına çıkartacaklarını söyleyen Aksoy, PETKİM'e yapılacak tüm yatırımlarda Egeli sanayicilerin de görüşlerini alacaklarını dile getirdi.

EBSO Başkanı Tamer Taşkın, odalarına üye olan beş bin sanayiciden en az bin tanesinin PETKİM'le iş yaptığını söyledi. Taşkın, "PETKİM'in özel sektör dinamizmiyle bölgemize çok faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.

Başkan Kocaoğlu PETKİM özelleştirmesinden memnun
PETKİM özelleştirmesine bir destek de CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geldi. Özelleştirmeleri uzun süren şirketlerin gerilediğinden yakınan Kocaoğlu, PETKİM özelleştirmesinde bunun yaşanmamış olmasından mutlu olduğunu dile getirdi.

"Genelde özelleştirme süreci, hukuki nedenle uzayabiliyor. Bir bakıyorsunuz, bu süreçte kurum potansiyelini kaybediyor. PETKİM'de istisna olarak böyle olmadı. Bu da bizi mutlu etti" diyen Kocaoğlu, "PETKİM'in satışının Türkiye ve Azerbaycan halklarına, devletine ve ortakları adına hayırlı olmasını" diledi.

Kocaoğlu ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin her türlü olanağıyla PETKİM'in arkasında olmaya devam edeceğini söyledi.

PETKİM özelleştirmesi şaibe dolu
PETKİM, AKP'nin özelleştirme furyasının en tartışmalı aşamalarından birini oluşturmuştu. Özelleştirme ihalesinde birinci olan grupta Ermeni bir yatırımcı olduğu gerekçesiyle ihale ikinci olan Socar-Turcas-Injiaz grubuna verilmiş, ardından PETKİM hakkında Danıştay tarafından, bazıları birbirini çelen pek çok karar alınmıştı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) "kamu yararı bulunmadığı" gerekçesiyle özelleştirmenin yürütmesini durdurmuş, ancak daha sonra Danıştay 13. Dairesi, özelleştirmenin iptal talebini reddetmişti. Bekleneceği üzere, DİDDK ile 13. Daire kararı arasında geçen sürede kimse DİDDK kararını uygulamaya tenezzül etmemişti.

Ayrıca, ihale tamamlanmadan 16 gün önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Azerbaycan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmasında PETKİM'in Azerbaycan Devleti'ne verildiğini "açıklamıştı".