Ordu Valisi’nden ‘u’ dönüşü

Hafta başında soL’da “Kürt işçilere fındık engeli” haber başlığıyla duyurduğumuz açıklamalar, sahibi tarafından yalanlandı. Yanlış anlaşıldıklarını anlatmaya çalışan Ordu Valisi Ali Kaban’a bu açıklamayı yaptıran nedenin, bu yıl fındıkta yüksek rekolte beklentisinin olduğu söyleniyor.

soL (ORDU) Geçtiğimiz hafta Giresun'un Dereli ilçesinde güvenlik güçleri pusuya düşürülmüş ve olayda iki asker yaralanmıştı. Bunun üzerine Ordu İl Jandarma Komutanlığı alarma geçmişti. Ordu İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı askeri birlikler ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Özel Harekat Timleri özellikle Gürgentepe, Ordu'nun Tokat il sınırına komşu ilçeleri olan Gölköy ve Mesudiye'ye sevk edilmişti.

Ordu Valisi Ali Kaban, her yıl Temmuz-Ağustos fındık hasadı için Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Ordu ve çevre illerine göç eden mevsimlik fındık işçilerinin bu yıl il sınırlarını geçişlerine kolay kolay izin verilmeyeceğini söylemişti. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Kaban "Fındık işçileri ilimize gelmeden önce, işçi temsilcilerinin önceden gelerek işçilerin açık kimliklerini ve nerede çalışacaklarını İl Tarım Müdürlüğü ile Ziraat Odaları başkanlıklarına bildirmeleri gerekiyor. Ayrıca bu işçi temsilcileri, müracaat ettikleri yerden alacakları izin belgeleriyle işçi getirebilecekler. Fındık işçileri için de ayrıca bir barınma ve toplanma yeri oluşturulmayacak" demişti.

Vali'den zoraki yalanlama
Ali Kaban dün yaptığı açıklamada her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Karadeniz'e fındık toplamak üzere gelen tarım işçilerine yönelik bir yasak olmadığını söyledi. Vali Kaban, bölgeye fındık işçiliği yapmak amacıyla gelen vatandaşlara yönelik bazı tedbirlerin basın yayın organları tarafından yanlış anlaşıldığını belirtti.

Kaban, "Ancak önceki yıllarda yapıldığı üzere bir toplanma yeri tahsis edilmeyecektir. Gelen işçiler doğrudan çalışacakları bahçelere gitmek ve sonrasında diğer çalışacakları yere intikal etmek durumundadırlar" dedi.

Kaban ayrıca bu yıl kene vakalarının yaygın olarak görülmesi ve özellikle insan onuruna uygun bir toplu yerleşim alanının bulunmamasının da toplanan komisyonu toplu bir yerleşim yeri öngörmekten vazgeçirdiğini belirtti. Uygulamaların terör şüphesiyle yapılmadığını da vurgulayan Vali Kaban, "Bu tedbirlerin iddia edildiği gibi terörle bağlantısı bulunmamaktadır. Namuslu ve elinin emeğiyle geçinen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kendileri de terörün hedefi olmuş masum insanımızı, terörün bir parçası gibi görmek ve göstermek büyük bir gaflet ve hatta hıyanet olacaktır. Devletimizin vatandaşını bu tarzda görmesi zaten düşünülemeyeceğinden, bu önlemler ildeki yerleşik vatandaşlarımız ile çalışmaya gelen vatandaşlarımızın kolaylığı ve menfaati için alınmaktadır" açıklamasında bulundu.

Kaban'ın bu yıl fındığın bol olması sebebiyle daha çok işçiye ihtiyaç duyulabileceğini söylemesi, basında çıkan haberleri yalanlamasının asıl nedenini de ortaya koymuş oldu.