Ordu Valisi, Kürt işçilere vize uyguluyor

Ordu Valisi Ali Kaban, Şanlıurfa Valiliği'ne yazı göndererek, kente mevsimlik işçi olarak geleceklerin önceden belirlenerek yetki belgesi almalarını istedi. Bu belgeyle girebilenlerin de, bir arada tutulmayacağı bildirildi.

soL (HABER MERKEZİ) Ordu Valiliği, Şanlıurfa Valiliği'ne, mevsimlik işçi olarak Ordu'ya gideceklerin önceden bir yetki belgesi alması gerektiğini, aksi takdirde geçici oturum hakkının tanınmayacağını bildirdi.

Bu yıl mevsimlik işçi olarak Ordu'ya giden yaklaşık 150 işçiyi önceki yıllarda konakladıkları Melen çayı kıyısına sokmayan, yerleşim bölgelerinden uzak tutan Ordu Valiliği, şimdi de, kente girecek işçiler için yetki belgesi talep etti. Ordu Valisi Ali Kaban, 11 Temmuz tarihli bir yazı ile, Şanlıurfa Valiliği'nden, Ordu'ya mevsimlik işçi olarak gideceklerin önceden belirlenmesini ve Ordu Valiliği'ne bildirilmesini istedi. Şanlıurfa Valiliği de, Emniyet Müdürlüğü, Ziraat Odası, Kaymakamlıklar ve Tarım İl Müdürlüğü'ne yazı göndererek bu isteği iletti.

"Girenler de, ayrı bölgelere dağıtılacak"
Ordu Valiliği'nin gönderdiği resmi yazıda, "Ordu iline çalışmak için giden fındık işçileri adına yetkili şahısların (dayı başı, aracı vb.) önceden Ordu iline giderek işçilerin çalışacakları yerleri belirleyip getirecekleri işçilerin sayılarını, açık kimlik bilgilerini ve nerede çalışacaklarını İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlıkları'na bildirmeleri..." ifadeleri yer aldı. Yazıda ayrıca, aracılar tarafından İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası başkanlıklarından yetki belgesi alınmaması durumunda, tarım işçilerinin Ordu'ya giremeyeceği belirtildi. Sayıları belirlenecek işçilerin bir arada değil de farklı bölgelerde konumlandırılacağı da bildirilen yazıda, bu uygulamanın amacı, "insanlara daha iyi çalışma ortamı yaratılması" olarak açıklandı.

"Irkçılık ve ayrımcılık yapılıyor"
İHD Genel Merkez Yöneticisi ve Linçler ve Irkçılığa Karşı Çalışma Grubu üyesi Veysi Altay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uygulamanın Kürt işçilere yönelik "vize" anlamına geldiğine dikkat çekti. Ordu'ya çalışmak için gelen herkesin kimlik bilgilerinin GBT soruşturmasından geçirildiğini dile getiren Altay, "işçilerin özgeçmişleri araştırılarak ona göre kente alınacak. Bir nevi vize uygulamasıdır. Çalışma ve seyahat özgürlüklerini kısıtlamaktır. Ordu Valisi tarafından Urfa Valiliği'ne gönderilen yazı da ortaya koyuyor ki, gerekçe sağlık ya da kene değil. Kimlik bilgilerinin keneyle bir ilgisi yok. Kendi gerekçelerini kendileri yalanlıyorlar. Yaklaşımın güvenlik olduğu ve Kürt işçilere uygulandığı açıkça görülüyor. Kürtlere karşı ciddi bir ırkçılık ve ayrımcılık olduğunu ortaya koyuyor" dedi.