OMÜ Bahar Şenlikleri’nde ‘Parasız Eğitim’ Talebi

Samsun’da 1-5 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen OMÜ Bahar Şenlikleri’ne OMÜ’lü öğrencilerin ‘Parasız Eğitim Parasız Şenlik’ talepleri damgasını vurdu.

soL (Samsun) 1-5 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen OMÜ Bahar Şenlikleri'nde OMÜ'lü öğrenciler, 'Parasız Eğitim Parasız Şenlik' talepleri için şenliğin ikinci gününde Fen- Edebiyat Fakültesi önünden şenlik alanına yürüyüş yaptılar.

Birçok sol yapının desteklediği yürüyüşte, 'sermaye defol, üniversiteler bizimdir', 'parasız eğitim, parasız sağlık', 'AKP elini üniversiteden çek' sloganları atan öğrencilere çevredeki öğrenciler alkışlarla destek verdi.

Üniversite yönetiminin engelleme girişimlerine rağmen şenliğin üçüncü gününde, Gençlik Muhalefeti, Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği, Öğrenci Kolektifleri, Genç-Sen, Emek Gençliği stant açarak OMÜ öğrencileri ile buluştular.

Gençler mücadeleye
3 Haziran'da Nazım Hikmet'in ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğinde Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği ve Samsun Gençlik Muhalefeti'nin hazırladıkları şiir ve müzik dinletisi sunuldu. "Nazım Hikmet'i anlamak Nazım'ın mücadelesini devam ettirmektir" diyen öğrenciler gençleri mücadeleye çağırdı.

Kriz, gençlik, gelecek söyleşisi
Şenliğin son gününde İktisat Fakültesi'ndeki öğretim elemanlarının katılımıyla 'kriz, gençlik, gelecek' söyleşisi yapıldı. Söyleşide bir öğrenci söz alarak bir gün öncesinde rektörle buluşma toplantısında rektörün "Zaten üniversiteye girebilmek için dershanelere milyarlar veriyorsunuz. Üniversiteye geldiğinizde para vermek niye zorunuza gidiyor?" dediğini hatırlatarak, "Paralı eğitim meşru kılınıyor, biz nasıl parasız eğitim talebimizi somutlayabiliriz, bunun için nasıl projeler yapmalıyız?" diye sordu. Öğrencinin bu sorusunu öğretim görevlisi "Şu ana kadar insanca yaşam için atılan adımlar, örgütlü mücadele ile kazanılan haklar sayesindedir. Bu süreçte sermaye örgütlü güç göremezse bu hakları geri alır, insanların geleceğine sahip çıkmasını sağlamak lazım" diyerek yanıtladı.

Ülkemizde eğitimin paralı hale geçişi için eğitim kurumlarındaki yeni yapılandırmalara değinildiği, yaşanılan krizin yapısal bir kriz olduğu, 1929 krizinin 1929'da yaşanıp bitmeyip

10 yıl sürdüğü, yıllar sonra insanların açlıktan çöp yemeğe başladığı ve bu kriz gibi ülkemizde de krizin uzun yıllar devam edeceği belirtilen söyleşiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Söyleşinin ardından stantlar önünde yüzlerce kişiyle halaylar çekildi. Şenlik sürecinde OMÜ'lü öğrenciler birçok sol yayına da ulaşabilme fırsatı buldu.