MNG'nin minaresine kılıf uydurulmadı

MNG Holding’in Pina Yarımadası’ndaki kaçak dolgusunu yasallaştırmak için yaptırdığı ÇED toplantısı yapılamadı.

soL (Muğla) MNG Holding'in Pina Yarımadası'ndaki kaçak dolgusunu yasallaştırmak için yaptırdığı ÇED toplantısı yapılamadı. Meşelik köyünde yapılan toplantı 400'ün üzerinde katılımcı ile gerçekleşti. Muğla Çevre Orman İl Müdürlüğü'nden Çevre Mühendisi Sami Salim, Çevre Orman Bakanlığı Temsilcisi Pınar Güven, Bayındırlık İskan Bakanlığı Temsilcisi Ayfer Kurdu ve MNG adına ÇED raporu hazırlayacak olan Erdem Mühendislik Ltd. Şti Temsilcisi Sedat Başarır'ın bulunduğu toplantıda gergin anlar yaşandı. MNG adına ÇED raporu hazırlayan firma temsilcisi Başarır yaptığı sunumda Pina'daki dolguyu bölgede denize girenlerin can güvenliği için yaptıklarını ifade ettikten sonra ileride yasallaşması durumunda kıyıyı halkın kullanımına kapatmayacaklarını belirtti.

Önce dolguyu kaldırın sonra porjeyi konuşalım
Bunun üzerine Yurtsever Cephe'den Rauf Cankurtaran "Minareyi çaldınız, kılıf hazırlıyorsunuz. Burada ortada var olan kaçak bir dolgu var. Sanki bu dolgu hiç yokmuş gibi hareket edilerek bize proje yutturmaya çalışıyorsunuz. Önce dolguyu kaldırın sonra projeyi konuşalım" dedi. Meşelik köylülerinden Hürriyet Bodur "Köylüyü yasadışı rantınıza alet etmeye çalışıyorsunuz. Pina Yarımadası dedelerimizin tarım yaptığı yerdi. Devlet orman olduğu için burayı dedelerimizden gasp etti. Sonra MNG'ye peşkeş çekti. Buraya ÇED toplantısı için gelmeyin" diyerek tepki gösterdi. Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan ÇED raporu hazırlamak isteyen firmanın yetkilisi Sedat Başarır'a bu mektubu patronunuza iletin diyerek yazılı bir metin vererek "Siz burada dolguyu yasallaştırmanın peşindesiniz ancak biz tahsisi iptal ettireceğiz. Karahan'ın "Yağmacı MNG'nin patronu Mehmet Nazif Günal" diye başlayan mektupta "Size bu küstah üslubunuzda cesaret, yağma projenizde yol veren siyasi anlayışla da hesaplaşıyoruz. Şimdi de utanmadan dolguyu yasallaştırmanın bir adımı olarak ÇED peşindesiniz. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz. Yoksa yurtseverlerin sabrını mı deniyorsunuz. Şu anda sizi tekrar suçüstü yakaladık. Derhal bu tehlikeli oyuna bir son veriniz. Pina yarımadasını döktüğünüz molozu da yanınıza alarak terk ediniz. Siz Pina'da olduğunuz sürece bölge asla huzurlu olmayacaktır. Yaşanan gerilimin baş sorumlususunuz. Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Abu-Dabi'de olmanız hiçbir şeyi değiştirmez. Sizin uzaktan kumandalı mekanizmalarınız işliyorsa, bizimde ülkeye yurtseverce sahip çıkma kararlığımız ve irademiz daha güçlü bir şekilde denizimize mavi, ormanımıza yeşil olarak düşmektedir. Bu yüzden bu uğursuz planınızın tutmayacağınızın müjdesini halkımıza, kötü haber olarak da size deklere ediyoruz" görüşleri yer aldı.

Köylü yaşamına sahip çıktı
Meşelik köylülerinden Osman Saylak "Biz istemiyoruz. O otel oraya yapılmayacak. Ormanı alırkende buraya MNG köye ÇED raporu için gelmişti. O zaman bir şey bilmiyorduk. Şimdi uyandık" diyerek görüşünü beyan etti. Toplantının yarısında ÇED tartışmasına müdahil olan Muğla Milletvekili Fevzi Topuz "Yapılan iş yasal değildir. Bu bölgede MNG ye rant çekilen yer devletin koruması ve tasarrufu altındadır. Köylünün yararlanmasını istemediğiniz yerden özel bir şirkete rant sağlayamazsınız. Bu nedenle dolgu kaldırılmadan toplantı yapılamaz, iptal edilmeli" dedi. Aynı zamanda Meşelik doğumlu olan Topuz MNG'nin bölgedeki kanunsuzluğunu meclise taşıyacağını ifade etti. Mavi Yol Grubu adına konuşan Sema Höcek ÇED raporu hazırlayan firmanın yasaları işine geldiği gibi çarpıttığını özellikle kıyı yasası konusunda kafa karışıklığı yaratmaya çalıştığını belirtti. Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Mahmut Yıldırım "Biz oda olarak bu imarla, çevreyle, Bodrum'la sorunlu projeye karşıyız"dedi. Şehir Plancıları Odası Bodrum Temsilcisi Vildan Tekin de konuşmasında "MNG Pina'da emrivaki ve dayatmalarla yol almak istiyor. Bunu yaparkende yasaları hiçe sayıyor" açıklamasında bulundu.

ÇED Toplantısına protesto
Çevre Orman İl Müdürlüğü temsilcisi Salim'in "Buradaki herkes MNG ve dolguya karşı olduğu yönünde görüş bildirdi, MNG ve dolgu hakkında olumlu görüş bildirecek var mı?" sorusuna ise tek bir kişi olumlu yanıt vermedi. ÇED raporu tutulmak istenmesi tempolu alkışla protesto edildi. Ve toplantı tamamlanamadı. Salim toplantı tutanaklarını köylülere göstermeden memurlarla toplantı yerinden ayrılmak istedi. Salim ile katılımcılar arasında sert tartışmalar yaşandı. Katılımcıların sokak ortasında yakaladığı memurlar, tutanakları okumak zorunda kaldı. Tutanakların büyük bir bölümünün söylenenlerden çok farklı ve yanlış tutulduğunun anlaşılması üzerine Bodrum Peyzaj Mimarları Oda Temsilcisi Hülya Yolcubal ve memurlar arasında sert tartışma çıktı. Yolcubal "Ben bunların hiçbirini söylemedim. MNG 'nin projesini ben yapmışım gibi lanse ediyorlar, yalan yanlış tutulan tutanaklarla MNG yandaşı gibi gösterildik" diyerek isyan etti. Tutulan tutanakların iptal eedilip, düzeltilmesi sonrası gerginlik sona erdi.