Koyları koruyanlara mahkemeyle yanıt

17 Temmuz 2008’de balık çiftliklerini desteklemek için hükümet tarafından düzenlenen toplantıyı protesto edenlerden Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan’a dava açıldı.

soL (Bodrum) Tarım-Köyişleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Kültür-Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl Temmuz ayında, balık çiftliklerini gündeme alan bir çalıştay düzenlenmiş ve bu çalıştay Yurtsever Cephe üyeleri tarafından protesto edilmişti.

Uluslararası balık tekellerinin temsilcilerinin de yönlendirici sıfatıyla katıldığı toplantı, Yurtsever Cepheliler'in toplantı salonuna girerek "koylarımızı yağmalatmayacağız" isimli bir deklarasyon okumaları ve toplantıya katılanları teşhir etmesi üzerine sonlandırılmıştı.

Kısa adı EGEÇEP olan Ege Kültür ve Çevre Platformu'nun da destek verdiği eylem sonrasında çalıştayın oturum başkanı Çevre Ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hayri Deniz tarafından yurtseverler aleyhine suç duyurusunda bulunulmuştu. "Yabancı üst düzey, önemli konukların önünde Türkiye'nin itibarı zedelenmiştir" iddiasıyla yapılan suç duyurusunun ardından ise dava açıldığı öğrenildi.

Ayhan Karahan'a dün yapılan tebligat ile çalıştayın karar almasını engelleyip "Kamunun ve kişilerin güvenliğini tehlikeye soktuğu, toplumun huzurunu bozduğu" gerekçesiyle İzmir 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığı bildirildi.

Açılan davayla ilgili Bodrum Yurtsever Cephe tarafından yapılan açıklamada "Bu zorlama dava egemenlerin yağmacılıkta düştüğü aczi ortaya koymaktadır. Yağmacılıkta yola devam edenleri çıkmaz sokaklara, açmaz yollara sokmak yurtseverlik görevimizdir. Durmak yok emperyalizmin işbirlikçilerinin güvenliğini tehlikeye düşürmeye, huzurunu bozmaya devam" dendi.

Davanın İzmir çevre örgütleri tarafından da takip edileceği, 3 Mart görülecek duruşma öncesinde İzmir Adliyesi önünde ortak basın açıklaması yapılacağı bildirildi. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz, "Açılan dava tüm ülke savunucularına açılmıştır. Bu yağmacılar ile ülke değerlerine sahip çıkanlar arasında bir davadır. İlk duruşma gününden itibaren EGEÇEP bu davanın tarafıdır" dedi.

İzmir Yarımada Çevre Platformu Sözcüsü Ümit Bora da "Bunlar bizi yıldırmayı hedefliyorlar. Ama bu davalar bizim mücadele azmimizi daha da kamçılamıştır. Bu dava süreci buna bir kez daha tanıklık yapacaktır" görüşünü dile getirdi.