İstanbullular Taksim'de nöbette: 'Taksim'i AKP'ye bırakmayacağız'

Taksim ve Gezi Parkı’nın rant projesi uğruna yağmalanmasına, insansızlaştırılmasına karşı Taksim’de Taksim için nöbet eylemi gerçekleşti. Taksim’in iş makineleriyle, kapatılan yollarla adeta şantiyeye çevrilmesine, talan edilmesine karşı yapılan eylemde, “Taksim’i AKP’ye bırakmayacağız” denildi.

Taksim’in yer altına alınarak yağmaya açılması, insansızlaştırılması, Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın inşa edilmesi gibi Taksim’in tarihi, kültürel ve yaşamsal dokusunun ortadan kaldırılmasını içeren Taksim rant projesine karşı İstanbullular yaşam alanları için nöbete geçtiler.

AKP eliyle sermayeye peşkeş çekilen halkın meydanının şantiyeye çevrildiği, iş makinelerinin yığıldığı, yolların kapatıldığı utanç projesinden vazgeçilene kadar mücadele çağrısı yapılan eylemde, Taksim’in yağmalanmasına geçit verilmeyeceği ilan edildi.

Taksim için Taksim’de nöbet eylemi
Taksim Dayanışması’nın kapatılan Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Taksim PTT önünde başlattığı nöbete sanatçılar ve kitle örgütleri de katıldı. PTT önünde çevik kuvvet ekiplerinin biriktiği eylemde projeyi hayata geçiren kurumlara sorular yöneltildi.

“Topbaş gerçekleri halktan saklıyor”
İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Gümüşsuyu, Sıraselviler ve Mete caddeleri tünellerini iptal ettiği halde belediyenin bu kararı nasıl yok saydığının sorulduğu açıklamada, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul halkını aldatma yolunu seçerek gerçekleri sakladığı belirtildi.

Açıklamada kazıya açılan Cumhuriyet Caddesi’ndeki 200 ağacın Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla kesilmesine onay verdiği kararın halktan neden saklandığı sorusu da yöneltilerek, “Geri dönüşü mümkün olmayan sorumsuz ve sorunlu girişimin durdurulması kaçınılmazdır” denildi.


TMMM: “Taksim AKP’nin Türkiye’yi gericileştirmesi için bir engeldir”
Yapılan açıklamada Toplumcu Mimar Mühendisler Meclisi adına Mert Uzun konuştu. Uzun, “Taksim toplumda hiçbir meydanın olmadığı kadar kritik bir noktadadır. Tarihsel olarak yapılmak istenilen şey Taksim’in bu değerlerinden arındırılmasıdır. Projenin televizyonda, internette gösterilen üç boyutlu görüntüsü yapılanları tek başına açıklamaya yetmemektedir. Taksim Türkiye’nin, İstanbul’un kalbidir ve Başbakan’ın, Kadir Topbaş’ın AKP’nin Türkiye’yi gericileştirmesi için bir engeldir” diye konuştu.

“AKP yeni kentler yeni meydanlar istiyor”
Taksim'in dinselleştirilmek istendiğini ifade eden Uzun, “Emek Sineması'nın yok edilmesi süreci Taksim projesidir. İçki bahanesiyle sokaklardan masaların kaldırılması Taksim projesidir. Üç boyutlu görüntülerde gözükmeyen ama çoktan onaylanan Taksim Cami, Taksim’in muhafazakarlaştırılması projesinin bir parçasıdır. Bugün burada karşılaşılan Taksimin dinselleştirilmesidir, Taksim’in eğlencesinin, kültürel miraslarının yok edilmesidir. Türkiye’de kentsel dönüşüm süreçlerinin aslında kodu budur. AKP kendi düzeninin içerisinde yeni kentler yeni meydanlar istiyor” diye konuştu.

“Taksim’i AKP’ye bırakmayacağız”
Uzun, sözlerine şöyle devam etti: “Yıllarca insanlara 1 Mayıslarda Taksim Meydanı’nı kapattılar, 1 Mayıslarda yıllarca zulüm uyguladılar. Tayyip Erdoğan ‘mitinginizi Kazlıçeşme’de, Yedikule’de yapın', yani 'toplumdan yalıtık olun' dedi. Kendileri şunu söylüyor: 'Biz Kazlıçeşme’de yapıyoruz siz niye Kazlıçeşme’de yapmıyorsunuz?' AKP toplumdan yalıtık olduğu için, toplumdan kaçtığı için oralarda yapıyor. Emekçiler insanların arasında olmak istemediği için burada yapıyor. Yarın Taksim’de Taksim Camisi görmek istemeyenler, 1 Mayıs’ı burada kutlamak isteyenler, Taksim’in dokusunun değiştirilmesini istemeyenler olarak buluştuk, buluşmaya devam edeceğiz. Taksim’i AKP’ye bırakmayacağız.”

Polisten çadırlara müdahale tehdidi
Nöbet, eyleme katılan kurumların temsilcilerinin yaptığı konuşmaların ardından müzisyenlerin dinletileriyle devam etti. Nöbetin sabaha kadar süreceği göz önüne alınarak kurulmak istenen çadırlara ise polis izin vermedi. Polis ekiplerinin çadırların kurulması durumunda müdahale edeceğini söylemesi tepkilere neden oldu.

Taksim için her gün nöbet
Taksim’in yağmalanmasına karşı yapılan nöbette çadır açılmasına izin vermeyeceğini söyleyerek müdahale tehdidinde bulunan emniyet ekiplerine karşın nöbet devam etti. Eyleme katılanlar Taksim için her gün belli saat aralıklarında nöbet tutulması yönünde görüşlerini dile getirdiler. Hayli ilgi gören nöbet eylemi yapılan konuşmalar ve müzik dinletileriyle devam etti.

(soL – İstanbul)