İstanbul barajlarında kanser tehlikesi

İstanbul’un en büyük içme suyu kaynaklarından Ömerli Barajı ile Sapanca’da kanserojen özellik taşıyan zehirli bakteri türlerinin tespit edildiği açıklandı.

soL (HABER MERKEZİ) Marmara Bölgesi'nde bulunan ve öncelikli olarak içme suyu sağlamak amacıyla kullanılan Sapanca Gölü ve Ömerli Baraj Gölü'nün su kaliteleri ve kirlilik sorunlarını araştırdığını söyleyen Prof. Dr. Güler Aykulu, bu göllerde kansorejen özellik taşıyan zehirli bakterilere rastladığını açıkladı.

Sapanca Gölü'nden 1997 kış aylarında alınan su örneğinde, belirli bir renk değişiminin göze çarptığını belirten Aykulu, "Bu sudan alınan örneklerde, 'Plankthothrix rubescens' adlı bir bakteri saptandı" dedi.

Dünya Su Forumu'nda sunum yapan Aykulu bakterilerin bulunmasından sonra çalışmaların yoğunlaştığını, göl suyunda bulunan diğer bakteri türlerini, zehirli olup olmadıklarını ve suya salınan zehir miktarlarının ölçülmeye başlandığını belirtti. Sapanca Gölü'nün tamamında uygulanan yanlış yönetim nedeni ile su kalitesinde önemli miktarlarda düşüş gözlendiğini ifade eden Aykulu özellikle gölün batı bölümünden gelen derelerin atık yüklerinin de kontrol altına alınamadığını söyledi.

Ömerli'de ölü balıklar
Prof. Dr. Aykulu, Ömerli Baraj Gölü'nde ise 2 binli yılların başında kıyıya vuran ölü balıkların görüldüğünü belirtti. Aykulu "Ömerli Baraj Gölü'nde ani renk değişiklikleri ve kıyılara vurmuş ölü balıkların görülmesi üzerine, göl suyunun fiziksel, kimyasal ve bazı biyolojik özelliklerinin araştırılmasına başlandı ve halen belli aralıklarla bu çalışmalar devam etmektedir" diye konuştu.

Ömerli ve Sapanca'da bulunan ve halk sağlığı açısından tehlikeli olan toksinlerin en önemlilerinden birisinin Microcystin olduğunu belirten Prof. Dr. Aykulu, "Sapanca Gölü'nde çoğalan Plankthothrix rubescens ve Ömerli Baraj Gölü'nde çoğalan Microcystin aeruginosa'da bulunur. Microcystin, özellikle karaciğerde tahribat yapan ve giderek kansere yol açan bir hepatotoksindir. İçme suyu olarak kullanılan sularda, bu zehiri bulunduran organizmaların varlığı ciddi tehlike oluşturur" dedi.