İstanbul’a dinci vakıf üniversitesi geliyor

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısıyla dini etkinlikleri ile bilinen İlim Yayma Vakfı tarafından İstanbul’da bir vakıf üniversitesi kurulacak.

Dinci faliyetleriyle biline İlim Yayma Vakfı İstanbul’da bir vakıf üniversitesi kuruyor. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi adıyla kurulacak üniversitenin kurulmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda önceki gün kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında komisyona bilgi verirken, üniversite sayısının bugün itibarıyla 94`ü devlet, 45`i vakıf olmak üzere 139`a ulaştığını, yeni kurulacak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile birlikte vakıf üniversitelerinin sayısının 46`ya çıkacağını söyledi. Çubukçu 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık yüzde 94`ünün devlet, yüzde 6`sının ise vakıf üniversitelerinde öğrenim gördüğünü ifade etti.

Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çubukçu, vakıf üniversitesi kurulması için 15 milyon liralık mal varlığı olması gerektiğini, yeni kurulacak üniversite için İlim Yayma Vakfı’nın 35 milyon liralık aktif kaynağa sahip olduğunu söyledi.

Yaptığı dini etkinliklerle bilinen İlim Yayma Vakfı 1972 yılında kurulurken, 1974 yılında Bakanlar Kurulu kararnamesiyle “kamu yararına çalışan vakıflardan” addedildi. Amacını “yurt içinde ve yurt dışında ilmin yayılmasını teşvik etmek gayesiyle” çeşitli faliyetler yapmak olarak ifade eden vakfın, İstanbul’da “İbnü'l Emin Mahmut Kemal İnal Yurdu” adıyla bir öğrenci yurdu da bulunuyor. Vakfın internet sitesinde yurt ile ilgili verilen bilgilerde şu sözlere yer veriliyor: “Felsefesi, millî ve mânevî değerlerine bağlı seçkin bireyler yetiştirmek olan yurdumuz bu konuda elini ziyadesi ile taşın altına sokmaktadır. Bu amaç için konferanslar, seminerler, kurslar ve sohbetler düzenlemektedir. Pazartesi konferansları ile düne ve gündeme dair her şeyden haberdar edilmeye çalışılan öğrencilerimiz için kendi alanlarında uzman ilim adamları getiriliyor. Mahmut TOPTAŞ Salı günleri Tefsir sohbetlerini, Çarşamba günleri lokal sohbetlerle, öğrencilerimiz kendi alanlarında daha fazla bilgi sahibi oluyorlar. Perşembe sohbetleri ile de Dr. Necdet Yılmaz ile Abdullah Cihangir hocalarımızın feyzinden istifade ediyorlar.”

Vakfın faaliyetleri arasında ayrıca konferanslar, sohbetler düzenlemek yer alırken, vakıf ayrıca çeşitli öğrencilere burs veriyor.

Sabahattin Zaim kimdir?
İstanbul'da kurulacak yeni dinci vakıf üniversitesine ismini verecek olan Sabahattin Zaim, özel üniversite gibi ideolojik amaca hizmet edecek kapitalist bir işletme için çok uygun bir isim, zira kendisi "faizsiz bankacılık" fikrinin yaratıcısı olarak biliniyor. Zaim, İslamcı patron örgütü MÜSİAD'dan da üstün hizmet ödülü ve şeref üyeliği almış.

(soL-Haber Merkezi)