İşkence ile öldürülen askerin ailesinden protesto

Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada askerlik görevini yaparken işkence ile öldürülen erin ailesi 30 sanıklı davada tek tutuklu eri serbest bıraktırdı.

soL (HABER MERKEZİ) Adana'daki 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'nde "askerden firar" suçlamasıyla tutuklu bulunan Er Murat Polat'ın mahkum giysisi giymemesinin ardından sopalarla dövülerek öldürülmesine rağmen sanıkların tutuklanmamasına isyan eden acılı aile tek tutuklu Er Murat G.'yi serbest bıraktırdı.

1 yarbay, 4 astsubay, 25 erbaş ve erin yargılandığı davanın son duruşması Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Davaya tutuklu er Murat G ile ölen er Murat Polat'ın ailesi katıldı. Yarbay Mustafa S, astsubaylar Önder B, Oktay A, Hasan T. ve Talat G'nin de bulunduğu diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmadı.

Davanın önceki duruşmalarında erlerin ifadelerinde üstlerini suçlamasına ve Murat Polat'ın işkence ile öldüğü belgelenmesine rağmen sanıkların serbest bırakılmasını protesto eden baba Kenan Polat, "Adalet istiyoruz. Subay ve astsubaylar serbest gezerken bir tek Murat G. tutuklu kaldı. Onlar emir vermiş, bu tutuklu sanık da yerine getirmiş. Onun için huzurdaki bu sanığın da tahliyesini istiyoruz. Bu da bizim evladımız sayılır'' dedi. Anne Gülşen Polat'ın da benzer açıklamasının ardından mahkeme heyeti Murat G'nin tutuklu kaldığı süreyi de göz önünde bulundurarak, oy çokluğu ile tahliyesine karar verdi.

Baba Polat ise duruşma Adliye Sarayı'nda üzerinde oğlunun fotoğrafı ve "Adana 6. Kolordu Cezaevi'nde işkence ederek oğlumu öldürdüler. Bir yarbay beş başçavuş beş er oğlumu bunlar öldürmüşlerdi. Adalet İstiyorum" yazılı afiş açtı.

Gaziantep'teki topçu taburunda 23 Haziran 2005'te dizinden rahatsızlanan er Polat, Hatay'ın İskenderun İlçesi'deki Deniz Askeri Hastanesi'ne sevk edilmiş ancak burada firar etmeye teşebbüs ettiği iddia edilerek işkence ile öldürüldüğü cezaevine yollanmıştı.

Polat, mahkum giysisi giymemekte direndiği için asker olan cezaevi gardiyanları tarafından cop ve sopayla dövüldü. Ağır yaralanan Polat, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Böbrekleri ve akciğeri hasar gören, kaburgaları kırılan, beyninde ödem oluşan Polat, 27 Temmuz 2005 tarihinde öldü.

Otopside, Polat'ın işkenceyle öldürüldüğünün belirlenmesi üzerine dava açan askeri savcılıkça gönderilen dosya ile ilgili Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermiş ve 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne göndermişti. Askeri mahkemenin de görevsizlik kararı vererek dosyayı gönderdiği Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, subay ve astsubaylar hakkında görevi ihmal, diğer sanıklar hakkında ise işkence yaptıkları iddiasıyla 3-12 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.