‘Haydarpaşa halkındır satılamaz’

Haydarpaşa Garı’nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmesinin ardından “Haydarpaşa Dayanışması” “Haydarpaşa gardır, gar kalacak” sloganıyla bir eylem düzenledi.

Kadıköy İskelesi önünde biraraya gelen yüzlerce kişi buradan ellerindeki meşalelerle Haydarpaşa Garı’na bir yürüyüş düzenledi.

"Haydarpaşa gardır, gar kalacak"
TKP Kadıköy İlçe Örgütü’nün de destek verdiği eyleme Maltepe sahiline sahip çıkan Maltepe halkı ve Haydarpaşa’da bulunan hastanelerin yağmalanmasına izin vermeyeceklerini açıklayan İstanbul Tabip Odası da katıldı.

“Haydarpaşa halkındır satılamaz”, Haydarpaşa gardır, gar kalacak” sloganlarıyla Haydarpaşa Garı’na yapılan yürüyüşün ardından burada Haydarpaşa Dayanışması adına yapılan basın açıklamasını Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu okudu.

AKP iktidarının toplumsal bellekte çok önemli bir yeri olan ve aynı zamanda “Kentsel ve Tarihsel Sit alanı” olan Haydarpaşa Garı, kıyı ve liman alanını çevresiyle birlikte akıl dışı bir şekilde yağmalamaya açtığını vurgulayan Muhcu, 2004 yılından bu yana rant hırsı ile Haydarpaşa’ya yönelik hukuk dışı birçok girişim yapıldığını söyledi.

Haydarpaşa Garı’nın yakılmasını da içeren yağma sürecine dikkat çeken Muhcu, Hızlı Tren bahane edilerek şehirlerarası tren seferlerine de son verildiğini hatırlattı.

Haydarpaşa Garı ve çevresini korumaya alan kurulun siyasi bir operasyonla görevden alındığını belirten Muhcu, son olarak 12 Eylül 2012 tarihinde TCDD yönetiminin Haydarpaşa Garı ve çevresini kapsayan 1 milyon metrekarelik alanı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devrettiğini ifade etti.

Gelinen bu noktada Haydarpaşa yağması önünde bir engel kalmadığını vurgulayan Muhcu, Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinin bu kararın iptali için dava açacağını ve mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

"Padişah bozuntusunu yere çalmanın vakti geldi"
Muhcu’nun ardından CHP milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt ve Haluk Eğidoğan kısa konuşmalar yaparken daha sonra Sanatçılar Girişimi adına konuşan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, Haydarpaşa’ya göz diken, kardeş halka savaş açmak isteyen padişah bozuntusunu yere çalmanın vaktinin geldiğini söyledi.

Bunun nasıl yapılacağını “savaşa hayır” diyerek Taksim’de bir araya gelen binlerin gösterdiğini belirten Aydın, Sanatçılar Girişimi’nin önümüzdeki günlerde bu yağmacılara karşı ayağa kalkma çağrısı yapacağını ifade etti.

Orhan Aydın’ın yaptığı konuşmanın ardından Ufuk Karakoç türküleriyle Haydarpaşa Dayanışması’nın eylemine desteğini sundu.

(soL – İstanbul)