Faşist saldırıya ortak tepki

Bodrum’un Konacık Beldesi’nde ülkücüler tarafından şiddet kullanılarak tırmandırılan siyasi gerilim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından protesto edildi.

soL (Muğla) Konacık'ta CHP Gençlik Kolları yöneticisi Yalçın Alkaç'ın darp edilerek ağır yaralanması değişik kesimlerin tepkisine neden olmuştu. MHP ve MHP'li Konacık Belediyesi, saldırıyı gençlerin basit bir sokak kavgası olarak lanse etmeye çalışmıştı. Bu durum Alkaç'ın ülkücüler tarafından saldırıya uğradığı yerde Bodrumlular tarafından gerçekleştirilen bir eylemle protesto edildi.

Bodrum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen eyleme EMEP, ÖDP, TKP, Yurtsever Cephe, Bodrum Yurttaş İnisiyatifi, Yeşiller Partisi, Tüm-İGD, DTP, Mezopotomya Sosyalist Parti Girişimi, İHD, Eğitim-Sen destek verdiler. Açıklamada Ayhan Karahan, üzerinde darp edilen gencin kanının bulunduğu gömleği basına göstererek "Bu gömleğin üzerindeki kanı faşist güçlerin insanlığa düşürdüğü kara leke olarak görüyoruz. Konacık'ta rantı elinden kaybetmek istemeyen MHP'li Belediye, seçimlerde özellikle provokatif bir hava yaratmak istemiştir. Bunun sonucunda gençler yaralanmış, arabalar kundaklanmıştır. Rüzgar ektiler, fırtına biçecekler. Dikta ve korku imparatorluğu yaratma hevesleri kursaklarında kalacaktır. 29 Mart demokrasi düşmanları ile halk arasında bir seçim olacaktır. 30 Mart sabahı Konacık Beldesi üzerindeki kara bulutlar dağılacaktır. Kazanan halk olacaktır" ifadelerini kullandı.

Jandarmanın kamera ve fotoğraf makinesi çekimi ile yoğun ilgi gösterdiği eylemde Mobese kameralarına daha önce Turgutreis Beldesi'ndeki DTP seçim bürosunun molotof kokteyli ile yakılışının ve Konacık saldırılarının kayda alınmayışı da eleştirdi. Karahan, "Kameralarınız nasıl çekim yapıyorsa, bizler saldırıya uğradığımızda kaydı durduruyor ama bir öğrencimiz parasız öğrenim talepli çıkartmayı direğe yapıştırdığında ayrıntılı kayıt yapıyor. Biz bunda hiçbir iyi niyet aramıyoruz. Asıl burada bizler sizi kayıt altına alıyoruz, almaya da devam edeceğiz" dedi.

Ülkücü şiddet mercek altında

Yaşanan şiddetin faili meçhul kalmasını protesto için yüzlerine siyah kumaş maskeler takan platform adına konuşan Hasan Uri, Bodrum Yarımadası'nın ranta açıldığına değinerek "İlçemizin hızla göç alması, çarpık yapılaşmayı ve beraberinde birçok sorunu günümüze taşımıştır. Bu sorunları çözeceği iddiasıyla yerellerde iktidara gelenler, sorunları çözmekten çok yerellikleri kendilerine ve yandaşlarına rant kapısı olarak görmüşlerdir. Rant kapısını kaybetmek istemeyen bazı yerel iktidarlar, tıpkı AKP Hükümeti gibi halkımıza karşı bu durumu rüşvet, şantaj, tehdit unsuru olarak kullanıp iktidarlarını pekiştirmek istiyorlar. Halkımız provokasyon, şiddet, baskı, kıyım uygulayan bu güçleri Maraş'tan, Sivas'tan, Çorum'dan, Susurluk'tan ve daha birçok karanlık ve kirli ilişkilerden tanımaktadır. Yoksul emekçi ailelerin gençlerini kullanarak hedeflerine ulaşmak isteyenlerin oyunlarını halkımız boşa çıkaracak. Kuzu postuna bürünmüş kurtların yaptıklarını inkar etme politikaları bu kez tutmayacaktır. Bizler buradan bir kez daha yineliyoruz: Şiddet, sindirme ve baskı politikalarının karşısında halkımızın yanında olacağız ve birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

Basın açıklamasının ardından "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Gün Gelecek Devran Dönecek, Çeteler Halka Hesap Verecek", "Yaşasın Halkların Kardeşliği", "Konacık Halkı Yalnız Değildir" sloganları atıldı. Çevre sakinlerinin ilgi ile izlediği basın açıklaması, katılımcıların seçim süreci boyunca Konacık'taki gelişmeleri yakından takip edeceklerini belirtmesi ile sona erdirildi.