Bursa'da 'Reçete Çalıştayı' düzenleniyor

Bursa’da hekimler ve sivil toplum kuruluşları “Reçete Düzenlemede Yaşanan Etik ve Hukuki Sorunlar Çalıştayı” düzenliyor. Çalıştay, sosyal güvenlik kurumlarının hekimleri daha ekonomik tedavi yöntemlerine zorlayarak, reçete yazma inisiyatifini hekimlerden uzaklaştırmasına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Bursa’da yarın saat 9.00'da Bursa Aile Hekimliği Derneği, Bursa Barosu, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Bursa Eczacılar Odası, Bursa Tabip Odası, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Etik ve Deontoloji Anabilim Dalı’nın katılımıyla Bursa Tabip Odası'nda “Reçete Düzenlemede Yaşanan Etik ve Hukuki Sorunlar Çalıştayı” gerçekleştirilecek.

Yazılan reçete bedellerinin büyük kısmının SGK tarafından ödendiğine dikkat çeken hekimler, “Ekonomik gerekçelerle SGK tarafından reçete düzenleme yetkisi hekimlerin elinden alınarak kar/zarar ve maliyet ilişkilerinin ön planda olduğu ve konuya insan/hasta yararı yerine ekonomi kriterler penceresinden bakan bir yaklaşım egemen kılınmaktadır. Yapılan kısıtlayıcı düzenlemeler ile “daha ekonomik” olması adına hekimin/eczacının hastası için uygun gördüğü tedaviye müdahale edilmektedir” diyor.

Eski SSK hastane ve eczanelerinin kapatılarak, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın argümanlarından olan, ilaca kolay ulaşım söylemi ve politikalarının, halkın ilaç kullanım talebini kışkırttığına dikkat çeken hekimler, ayrıca ilaç üreticilerinin yönlendirmesiyle hekimlerin daha pahalı ilaçları tercih etmesinin önünün açıldığını vurguluyor. Bu durumun sosyal güvenlik kurumlarının müdahalesini de artırdığına dikkat çeken hekimler, bazı ilaçların yazımının sosyal güvenlik kurumları tarafından kısıtlandığını belirtiyor.

Hastalarına reçete yazmak konusunda hukuki, davranışsal, etik yaptırımlarla uğraşmak zorunda kalmak istemediklerini belirten hekimler hastalarıyla, sigorta kurumlarıyla, eczacılarla sorun yaşamak istemediklerini ifade ediyor.

Hekimler, “yapılacak çalıştaydan hekim reçetesini özgürleştirecek, toplumu ve dolayısı ile hastalarımızı mağdur etmeyecek, yasal sorunlar doğmasını engelleyecek çözümler için ortaklaşılmış kararların çıkmasını arzu ediyoruz” diyor.

(soL-Bursa)