'Beyoğlu susarsa, Türkiye susar'

BEYDER ve BeyoğluSevenler, Beyoğlu'nda uygulanan yasakları, Beyoğlu'nun kentsel rant çerçevesinde dönüşümünü protesto etmek için "Beyoğlu'nu sevenleri" 28 Ağustos'ta Erol Dernek Sokak'a çağırıyor.

Beyoğlu ilçedeki yasaklara karşı Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği bir basın açıklaması yaptı. Türkiye’de masa sandalyenin yasak olduğu tek ilçenin Beyoğlu olduğunun ifade edildiği açıklamada şunlar dile getirildi:

“Galata meydanı neredeyse halka kapatıldı, insanların eğlenme hakkı gasp edildi! Beyoğlu’nun sembolü emek sineması kentsel (rantsal) dönüşüm kurbanı. Alkazar yıllardır kayıp! Asırlık tarihi binalar şirketlere peşkeş çekiliyor, tarihi özelliklerini yitirip yerlerine AVM’ler yapılıyor. Demirören gibi ucubeler tarihi yapıtları kuralsız, kaçak katlediyorlar. Tarlabaşı kentsel dönüşümün kurbanı. Yaşayan yoksul emekçi halkı göz göre göre Tarlabaşından sürüldüler! Taksim gezi parkına göz diktiler. Emekçilerin simgesi olan 1 Mayıs alanı taksim meydanına bile göz diktiler! Kayıpların, baskıların, yasakların sonu gelmiyor!

Yasaklar kentsel dönüşüm yalanının bir parçası. Beyoğlu’nda yasaklarla esnafı yıldırıyorlar, halkın buluşma mekânları birer birer kapanıyor, yerine sadece parası olanın gelebileceği, suni, yapay bir Beyoğlu yaratılıyor. Kültürel değerlerimize, yaşamsal alışkanlıklarımıza, Beyoğlu yaşayanlarına saygı gösteren yok!”

Beyoğlu’nun esnafı, sokak müzisyenleri, Kafe-Bar çalışanları ve Beyoğlu yaşayanları olarak yasakları istemediklerini ifade edilen BEYDER yaptığı açıklamada, “Rantsal dönüşümü kabullenmiyoruz! Masa sandalyemizi, sokak müzisyenlerini, yaşam alanlarımızı, tarihimizi, kültürümüzü ve özgürlüklerimizi geri istiyoruz!!! Beyoğlu’nu geri alana kadar da mücadelemizi sokaklarda, sayımızı artırarak devam ediyoruz” denildi.

28 Ağustos’ta, saat:19.00’da Beyoğlu Gazeteci Erol Dernek sokakta düzenlenecek olan protestoya Beyoğlu’nu seven herkes davet edildi.

(soL- Haber Merkezi)