Başkentgaz'ın tamamı satışa çıkarıldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Başkentgaz'ın yüzde 100 oranındaki kamu hissesinin ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale açıldı. Konuyla ilgili CHP Ankara Milletvekili Levent Kök özelleştirmeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdıklarını belirtti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin (BAŞKENTGAZ) yüzde 100 oranındaki kamu hissesinin ''blok satış'' yöntemiyle özelleştirilmesi için ilana çıktı.

ÖİB'nin resmi web sitesinde yayımlanan ihale alınına göre, geçici teminatı 50 milyon dolar olarak belirlenen ihalede 700 bin adet hisse satışa sunulacak.

Başkentgaz özelleştirilmesi Anayasa Mahkemesi'ne taşındı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 4 Temmuz 2010 tarihinde kabul edilen Torba Yasa ile Başkentgaz'ın özelleştirilmesinde yeni bir sürece girildiğini belirterek "Daha önce yüzde 80'i özelleştirme kapsamında iken bu kez yüzde 20'lik hissenin de ilave edilmesiyle Başkentgaz'ın tamamının özelleştirilmesinin yolu açıldı.

Başkentgaz'ın daha önceki kanunla özelleştirilme sürecinde kararlaştırılan 10 yıllık süreyle korunan birim hizmet bedelinin 8 yıla indirilmesi suretiyle Ankaralılar doğalgaz fiyatının belirlenmesinde 2 yıl daha erken zamlı tarifeye mahkum olacaklar. Başkentgaz'ın özelleştirilmesine 2007 tarihli bir yasa ile karar verilmiş, EGO'nun gaz işletmesi EGO'dan ayrılarak, Başkentgaz A.Ş. kurulmuş, Başkentgaz'ın yüzde 80 hissesinin 2 yıl içinde özelleştirilmesi ve birim hizmet bedelinin satıştan sonra 10 yıl korunması kararlaştırılmıştı" dedi.

BOTAŞ'ın borçlarını ödeyecekler

Bu kanunun gerekçesinde Başkentgaz'ın özelleştirilmesiyle elde edilecek gelirden Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ'a olan borçları ödeneceğinin, geri kalan kaynak ile metroların tamamlanacağının belirtildiğini anlatan Gök, şunları kaydetti:

"25 Ekim 2010 tarihli kararla Bakanlar Kurulu, Melih Gökçek'in imdadına yetişti ve yapılan protokol ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Metrosu'nun yapımını Ulaştırma Bakanlığı'na devretti. Ulaştırma Bakanlığının metro yapımını üstlenmesiyle Başkentgaz'ın özelleştirme gerekçesi ortadan kalktı. Metro gerekçesiyle doğalgazı zamlandıran ve tüketicilere peşin satan Ankara Büyükşehir Belediyesi, BOTAŞ'a olan borçlarını haklı ve makul hiçbir nedene dayanmaksızın ödemedi. Metro yapımının Ulaştırma Bakanlığı'na devri aslında Bakanlar Kurulu'nun Gökçek'i kayırması ve kurtarması kararından başka bir şey değil.

Bu yetmiyormuş gibi yüzde 20'lik hissenin de özelleştirme kapsamına alınması, BOTAŞ'a borçların ödenmesi ve gecikme faizlerinin silinmesiyle, özelleştirmeden 8 yıl sonra doğalgaz fiyatının sabit değerini koruma güvencesinin 2 yıllık bir tüketici kaybıyla kâr güden kuruluşun insafına terk edilerek ortadan kaldırılmasını sağlayan son yasal düzenleme ile TBMM de Gökçek'in kurtarıcılığı oyununa alet edildi. Bu yasal düzenlemenin iptali, kamu vicdanını rahatlatacaktır. Bu yanlış kararın Anayasa Mahkemesi'nden döneceğine inanıyorum."