AKP'li vekil Soma'daki zeytinlik kıyımını savundu: Zeytinlikler bozuk

AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Soma'da termik santral için yokedilmek istenen zeytinlikleri "bozuk" olmakla suçladı. Yurttaş, zeytinlik kıyımını "Çalışma yapılan alan bozuk zeytinlikler" diye savundu. Çiftçi-Sen ise "Bozuk zeytinlik diye bir kavram yok" yanıtı verdi.

(soL - Manisa) Kolin A.Ş.'nin kuracağı termik santral için Soma'daki zeytinliklere iş makinelerinin girmesine karşı bölge halkının tepki vermesi üzerine AKP'li milletvekili tuhaf bir "savunma" yaptı. AKP Manisa milletvekili Muzaffer Yurttaş, "Çalışma yapılan alan bozuk zeytinlikler" dedi.

Yurttaş, zeytinliklerin yokedilmesine karşı tepki veren bölge halkı için "İsyan çıkarma gayreti içinde olan muhalefet temsilcileri" ifadelerini kullanırken, "AKP sayesinde ülkemiz zeytin cennetine dönüşmüştür" iddiasında da bulundu.

'Bozuk zeytinlik diye bir şey olamaz'
AKP'li Yurttaş'ın zeytinlikleri "bozuk" olmakla suçlaması, "Bozuk zeytinlik mi olur" sorusunu akıllara getirdi. soL'a konuşan Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem, "Tarımda 'Bozuk zeytinlik' diye bir kavram yok, üstelik zeytinde 'gençleştirme budaması' diye bir işlem oluyor, yaşlanan ağaçların kuruyan dalları budanıyor ve ağaçlar ürün vermeye devam ediyor" dedi.

Kurulacak termik santralle bölgedeki bütün zeytinliklerin yokedilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Erdem, "2018 yılına kadar bölgede 5 termik santral faaliyete geçirilmek isteniyor. Bu santraller faaileyete geçerse Bakırçay havzasında tarım ölür. Termik santrallerin soğutma ve enerji üretim işinde kullanmak için inşa etmek zorunda olduğu barajlar da, Bakırçay havzasında ciddi sulama problemlerine neden olacak. Neoliberal tarımda dönüşüm programları sonucu önce tütün ve pamuk tarımını yok ettiler. Şimdi de bu politikalarla bölgede tarımı tamamen yok edecekler” diye konuştu.

'Bozuk zeytinlik nasıl oluyormuş anlatsın'
Zeytinliklerin yokedilmek istenmesine karşı bölgede nöbet tutan bölge halkından Mustafa Eser de, "Köyümüzün zeytinleri o kadar rağbet görüyor ki, yaz aylarında bölgemize gelen zeytin firmaları aylar öncesinden alım yapıyor. Milletvekili buraya gelsin ve bize 'bozuk zeytinlik' nasıl oluyormuş anlatsın" dedi.

'Zeytinlikler santral projelerini engelliyor'
Zeytinlik alanların imara açılmasını öngören kanun tasarısının görüşüldüğü Meclis Tarım Komisyonu toplantısında hükümet yetkilileri, zeytinlik alanların Mersin Akkuyu'ya yapılması planlanan nükleer santral ve termik santral projelerini engellediğini itiraf etmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, “Mesela şu an ülkemizin en büyük yatırımlarından biri Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji santrali. Eğer bu kanun bu şekilde kalırsa inşaat ruhsatının alınması ciddi anlamda tehlikeye girecek" demişti.