1800 yıllık tarihi eser kepçeyle yıkıldı!

Kocaeli'de devam eden hızlı tren hattı kazılarında 1800 yıllık tarihi Roma mezarı bulundu. Kocaeli Müze Müdürlüğü'nün yaptığı incelemeler sonucu durdurulan kazıya müze yetkililerinin konu hakkında teknik rapor yazmak için ayrılmasından sonra devam edildi. 1800 yıllık tarihi eser saha yetkilisinin emri ile yıkıldı.

Dün meydana gelen olayda Kocaeli Müze Müdürlüğü'ne, Kocaeli’nin Plajyolu adı verilen bölgesinde devam eden hızlı tren çalışmalarındaki kazılar esnasında tarihi bir eser çıktığı yönünde ihbar geldiği bildirildi. İhbar üzerine kazı alanına giden müze arkeologları, kazılarda çıkan kalıntının 1800 yıllık bir Roma mezarı olduğunu tespit etti.

Yapılan tespit sonrası durumu hızlı tren inşaatındaki taşeron şirket sorumlusuna bildiren Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay ve arkeolog Rıdvan Gölcük, yetkililere hızlı tren inşaatının durdurulmasını bildirdi.

Sahada araştırma yapan ve kazının durdurulması gerektiğini bildiren Arkeolog Rıdvan Gölcük alandaki taşeron firma yetkililerinin önce uyarıları dikkate alarak inşaatı durdurduklarını fakat rapor hazırlamak için müzeye gidildiği sırada 1800 yıllık Roma mezarını kepçeyle yıkmaya başlandığını bildirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Müze Müdürlüğü Arkeoloğu Rıdvan Gölcük basınla şunları paylaştı ‘’Pilajyolu'ndaki hızlı tren hattı çalışması sırasında bir tarihi eser çıktığı yönünde vatandaşlardan ihbar aldık. İhbarın ardından bölgeye ulaştık. Çıkan yapı Roma dönemine ait bir oda mezardı. Ancak oda mezarın sadece ön giriş kısmı (Dramos) mevcut kalmış, oda kısmı yıkılmıştı. Bunun ardından orada çalışan yetkilileri bu konuda bilgilendirdik. Bunun 2863 sayılı kanunun kapsamına girdiğini, bir Roma dönemi eseri olduğunu ve burada çalışmanın durdurulması gerektiğini, ardından müzenin hemen işleme başlayacağını ve kalan parçanın müzeye taşınacağını izah ettik. Çalışmayı durdurdular, anlattığımız her şeyi kabul ettiler. Ardından müzeye döndük ve bu konu hakkında teknik rapor için çalışmaya başladık.

Saha yetkilisinden şok savunma: 'Biz burada bunlardan 120 tane yıktık'
Ancak tam raporun yazım aşamasında mezarın yıkıldığı, kepçeyle kırıldığına dair bilginin geldiğini bildiren Rıdvan Gölcük "Gittik ve mezarın kepçeyle yıkıldığını gördük. Hemen polisi aradık. Ardından bize bu izni saha yetkilisinin verdiğini söylediler. Saha yetkilisinin yanına gittik bunun bir Roma mezarı olduğunu, buradaki faaliyetin bir an önce durması gerektiğini söyledik. Ancak bize verilen cevap şuydu: 'Bizi güldürmeyin, bu bir Roma mezarı değil, 100-150 yıllık bir menfez.' 'Biz burada bunlardan 120 tane yıktık' diye de bir sayı verildi. Onun için bunun bir menfez olması yeterli bir sebepti ama 100-150 yıllık bir su menfezi de kanunlarımız açısından korunması gereken bir kültür varlığıydı. Onlar, 'Bu bir Roma mezarı değil' diyorlar ki öyle demekte haklılar çünkü onların meslekleri bu değil. Onların onu tanımaması son derece normal fakat savunmaları son derece ilginç. Bunu yıkarken aslında bunun tarihi eser olduğunu biliyorlar. Çünkü bunun 100-150 yıllık bir menfez olduğunu söylüyorlar. 100 yıllık eser Osmanlı dönemi su kanalı olur. Dolayısıyla Osmanlı dönemi bir su kanalını yıkmakta da hiçbir sakınca görmüyorlar. Hatta, 'Bu hat üzerinde 120 tane yıktık' diye rakam verdiler. Ne yapıp ettiklerini biz bilmiyoruz neticede. Orada göz göre göre, gözümüzün önünde yıkıma devam ettiler, durduramadık. Adeta alaya alındık, dalgaya alındık. Polis arkadaşlar geldiğinde zaten büyükçe bir kısmı yıkılmıştı ve şu anda tamamen moloz durumunda." dedi.

Kepçeler arkeologlardan hızlı çalışıyor
"Hat boyunca izlemek açısından bir çalışma yapılacak" diyen Gölcük, "Yetkili, 'Alanda 120 tane yıktık' dedi ama mahkeme sürecinde, 'Ben öyle bir şey demedim' de diyebilir. Dolayısıyla gözlerimizin önünde yıkılan bir şeye sahip olmak bile bu kadar zorken öncesi hakkında bir tespitte bulunmak neredeyse imkansız çünkü maalesef kepçeler her zaman arkeologlardan hızlı çalışıyor." diye konuştu.

Hızlı tren engel tanımıyor
Yüksek Hızlı Tren Projesi ‘nde çalıştırılan taşeron firmaların dolgu malzemesi ihtiyacını karşılaması için Maşukiye ilçesinin ormanlık alanında taş ocağı açılmasını doğru bulmayan ve onay vermeyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Öztürk Kocaeli Valisi Ercan Topaca tarafından görevden alınmıştı.

(soL - Kocaeli)