Sokak bebekleri!

Sivas'ta, 15 gün önce gece yarısı soğuk havada sokağa terk edilmiş olarak bulunan kardeş 2 bebek, tedavilerinin ardından Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı 0-6 yaş çocuk yuvasına teslim edildi.

Montlarının üzerinde adları yazılmış olarak bulunan 5 aylık Fikret ile 13 aydan büyük olduğu tahmin edilen ablası Hasret'in anne ve babası Kayseri'de yakalanmıştı. Baba M.T ile 18 yaşından küçük anne H.E, ifadeleri alındıktan sonra savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı.

Başbakan Erdoğan yeni evli çiftlere “en az üç çocuk„yapma çağrısında bulunadursun, SHÇEK verilerine göre, Türkiye'de her sene ortalama 500 bebek sokağa bırakılıyor. Son 8 yılın bilançosu ise korkunç düzeyde. İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana başta olmak üzere, ülke genelinde tam 4 bin bebek sokakta ölüme terk edildi. Hükümet yetkilileri sorunu, “hızlı kentleşmeyle birlikte gençlerin anne-baba sevgisinden uzak kalması ve büyük şehirlerde yalnızlığa düşen gençlerin örf, âdet ve geleneklerin dışına daha kolay çıkabilmesi“ ile gerekçelendiriyor. Ancak, küçük kızların “gelin edilmesine” göz yuman, hatta bunu meşru kılan, çocuk yaştaki kızlara taşınması güç sorumluluklar yükleyen, bununla beraber genç annelerin geçim sıkıntısı, yoksulluk ve şiddete maruz kaldıklarında destekleyici bir sosyal politikayı bile esirgeyen devletin sorumluluğundan ise bahsedilmedi.

(soL-Kadın)