Peçe yasağı başladı

Fransa'da peçe yasağı uygulaması resmen başladı. Ekim ayında kabul edilen yasa, kamuya açık yerlerde "güvenlik gerekçesiyle" yüzü kapatan giysiyi yasaklıyor.

Fransa'da yüzü de örten giysilerin kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören yasa tasarısı Meclis’te temmuz ayında, Senato’da ise eylül ayında kabul edilmişti. Anayasa Mahkemesi de yasayı ekim ayında onaylamıştı. Yasağı ihlal edenlere 150 avro para cezası veya zorunlu vatandaşlık stajı alma şartı uygulanacak. Kadınları bu türden giysiye zorlayanlara ise bir yıl hapis veya 30 bin avroya kadar para cezası verilebilecek. Baskıya maruz kalan kadın 18 yaşından küçükse bu ceza 60 bin avroya kadar çıkabilecek.

Yasanın cumhuriyet ilkelerine uygun olduğuna hükmeden mahkeme, bununla birlikte, dini yerlerde ibadetlerini yapanların özgürlüklerinin kısıtlanmaması yolunda çekince koymuştu. Yasanın, ''kamuyu bilinçlendirme'' kampanyasının ardından onaylandıktan altı ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırılmıştı.

Fransız polisi, ülkede sivil toplum örgütleri ve Müslüman derneklerinin tepkisine yol açan yasağın uygulamasının zorluğuna da dikkat çekiyor. Yetkililer, yüzü kapalı bir kadınla karşılaştıklarında onu ikna etmeye çalışacaklarını, ancak kadının itiraz etmesi durumunda ise zorlama yetkilerinin olmadığının altını çiziyorlar.

Fransa’da yaklaşık 2 bin kadının peçe taktığı tahmin edilirken, yürürlüğe giren yasayı protesto etmek için düzenlenen eylemlerde üç kadın, polis tarafından gözaltına alındı. Fransa, uzun tartışmaların ardından, bu yönde bir yasağı uygulayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

(soL-Kadın)