Kadınlar öldürülmemek için yürüdü

Son günlerde artan kadın cinayetleri, Taksim’de düzenlenen ‘Büyük Kadın Yürüyüşü’ ile protesto edildi.

Son günlerde artan kadın cinayetleri, Beyoğlu’nda düzenlenen ‘Büyük Kadın Yürüyüşü’ ile protesto edildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından düzenlenen yürüyüş için Beyoğlu Tünel’de biraraya gelindi. Gelinlik ve tabut taşıyan kadınlar, ‘Kadın katillerinden hesap soracağız’, ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’, ‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’ sloganları atarak Taksim Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Ayşe Paşalı, Münevver Karabulut, Ceylan Soysal ve öldürülen bir çok kadının fotoğraflarını taşıyan kadınlar ayrıca, ‘Hesap soruyoruz’, ‘Devlet kadınları neden korumuyor?’, ‘Yasta değil, isyandayız’, Doğurduklarımız tarafından öldürülüyoruz, ‘Bakanlığın koruduğu aile, kadınların öldürdüğü aile mi?’ yazılı pankart ve döviz taşıdılar.

Taksim Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında “Her gün beş kadını kaybettiğimiz, adaletin kadından yana olmadığı düzeniniz daha ne kadar böyle sürecek? Her gün farklı şehirlerde yaşanan kadın cinayetlerine karşı suskun değil, öfkeliyiz. Kadın ve Aile Bakanlığı’nı kaldırarak yerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı getiren hükümet kadın cinayetlerinden sorumludur. Son günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından dile getirilen ‘Şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçe’ uygulaması, kadın cinayetlerini durdurma mücadelemizin bir kazanımıdır. Öldürülmeden önce gerçek bir koruma istiyoruz. Kadın cinayetlerinin önüne geçecek bir Kadın Bakanlığı istiyoruz. ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun mücadelesi kadınların yaşam mücadelesinin adıdır. Tüm toplumsal mücadeleler ile kaderini birleştiren mücadelemiz sonucunda kadınların katledilmediği günleri de kuracağız” denildi.

Yürüyüşe DİSK, İHD, TKP, ÖDP, BDP, EHP, EMEP, SDP, Şefkat-Der, İstanbul LGBTT Derneği başta olmak üzere birçok siyasi parti ve örgütün üyeleri katıldı.

(soL - Kadın)