IMF’nin dayattığı kesintiler can yakıyor

“Ekonomik büyüme” başlığı altında sosyalist sistemin halka yönelik kazanımlarından birer birer feragat eden ülkelerden Romanya’da, hükümet ücretli doğum izni süresini iki yıldan bir yıla indiren acil kararnameyi onayladı.

Karara göre, çocuklarıyla bir yıl daha geçirmek isteyen anneler, işlerinde kalmak koşuluyla ücretsiz izin alabilecekler. İşe dönmeyi seçen annelerse, şu anda geçerli olan 10 avro yerine ayda 120 avroluk ek yardım alacaklar.

Halen ayda 142 ile 810 avro arasında değişen doğum yardımı alan anneler, 1 Ocak 2011'den itibaren ücret ve izin konusunda yarı yarıya tercih hakkı kullanacak.

Çalışma Bakanı Ioan Botiş'e göre yeni uygulama sayesinde devlet bütçesi 100 milyon ley tasarruf sağlayacak. Bu arada kararnameyi kucaklarındaki bebekleriyle protesto eden bir grup anne, Victorie Meydanı'nda protesto gösterisi düzenleyerek, uygulamanın iptal edilmesini istedi.

Romen medyasında çıkan haberlere göre, 1 Ocak'ta uygulamaya girecek kararnameden etkilenmemek için birçok anne adayının da hastanelere başvurarak Sezaryen yöntemiyle erken doğum yapmak istediği belirtiliyor.

Emeklilik Yasası ikinci kez Basescu'nun önünde
Bu arada Parlamento, emeklilik yasasını 172'ye karşı 30 oyla tekrar kabul etti. Yasanın yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Train Basescu tarafından da onaylanması gerekecek. Anayasaya göre, belgeyi değiştirilmesi talebiyle daha önce bir kere geri gönderen cumhurbaşkanının onay vermekten başka seçeneği bulunmuyor. Yasanın bu değiştirilmiş halinde, kadınlara yönelik emeklilik yaşı ilk hazırlanan taslaktaki 65 yerine 63 olarak öngörülüyor. Yasanın onaylanması sadece önemli bir yapısal reformu düzenlediği için değil, aynı zamanda Ekim ayında gerçekleştirilen en son IMF gözden geçirmesinde belirlenen beş şart arasında yer alması açısından da önem taşıyor.

(soL - Kadın)