Chat deneyinde ürkütücü manzara

Türkiye'de ve dünyada çocuk istismarı gün geçtikçe artıyor. Son olarak internet üzerinden yapılan bir deney pedofilinin korkunç boyutlara vardığını gözler önüne serdi.

Pedagog Barış Çiçek'in "Sesimi Duyan Var mı?" adlı kitabında bahsettiği deneye göre çocuk istismarını araştırmak için takma isimle internetteki sohbet sitelerinden birine girdi ve kendini 10 yaşında, ilkokul öğrencisi bir kız çocuğu olarak tanıttı. İnandırıcı olabilemek için kasıtlı imla hataları yaptı. "Begüm10" ismiyle siteye kaydolan Çiçek'e ilk 28 dakika içinde 100 kişi mesaj gönderdi ve bunların 43'ü cinsel içerikliydi. Çicek 43 mesaja da 10 yaşında olduğunu söyleyerek cevap vermesine rağmen sadece 1 kişi özür dileyip konuşmayı sonlandırdı, geri kalanlar ise konuşmaya devam edebilmek için büyük çaba sarfettiler ve "Begüm10" rumuzlu Çiçek'e, cinselliği öğretmeyi teklif ettiler. Barış Çiçek kitabında bu olayı aktarırken anne babaların paniklemesini istemediği için sohbetlerin içeriğini hafifleterek aktardığını belirtti.

İnternette var olan çocuk pornografisi konusunda çalışmalar yapan Telefono Arcobaleno, araştırmasına göre tüm dünyada internette çocuk istismarı 2003 yılından bu yana %149 büyümüş ve hala büyümeye devam ediyor. Araştırmaya göre, 20 milyar online hareket, 36.149 çocuğa ait 1 milyon 700 bin adet istismar görüntüsünün dolaşımına sebep olmuş, bu çocuklardan %42 sinin 7 yaş altı ve %77 sinin 9 yaş altı olduğunu belirtilmiş.

Dünyada durum bu iken Türkiye'de ise durum çok daha kötü. Dünyada cinsel istismar oranı %1 ile %10 arasında olmasına karşın, Türkiye'de bu oran %53'lere kadar çıkıyor. Son dönemde toplumdaki muhafazakarlaşmayla birlikte artan yozlaşma ve çürüme sonucunda çocuklara uygulanan taciz ve tecavüz vakaları ciddi bir artış gösterdi. AKP iktidarı ise bir yandan Hüseyin Üzmez gibi tacizcileri koruyarak suçluları cesaretlendiriyor, bir yandan da "tecavüzcüler hadım edilsin" gibi akıl dışı önermelerle çocuk istismarının toplumsal nedenlerini gizlemeye çalışıyor.

(soL - Kadın)