Urlalı üretici kadınlar eski Tamirhane binasını geri istiyor: TKP sesleri oldu 

Türkiye Komünist Partisi, Urla'da kullandıkları binadan çıkarılan ve açık havada satış yapmak zorunda kalan emekçi kadınların mücadelesine destek verdi.

Haber Merkezi

İzmir Urla'da, 10 yıl boyunca Üretici Kadın Pazarı olarak kullanılan eski ''Tamirhane'' binası önce depremzedelere yardım toplama alanı oldu, daha sonra belediye hizmet birimleri buraya taşındı. Ürünlerini satmak isteyen kadınlar soğukta, yağmurda, açık havada tezgah açmak zorunda kaldı. Üretici kadınların sesi Türkiye Komünist Partisi (TKP) Urla İlçe Örgütü oldu.

Urla Cumhuriyet Meydanında düzenlenen basın açıklamasına üretici kadınlar büyük destek verdi. TKP Urla Belediye Başkan Adayı Tuğba Çekici'nin okuduğu basın açıklamasına meclis üyesi adayları ve parti üyeleri katıldı. 

''Yıllardır emek verip mücadele eden üretici kadınların sesini duyurmak için toplandık'' diyen Tuğba Çekici, sebzeden aksesuarlara, yemekten ikinci el eşyalara birçok ürünün satıldığı alanın aynı zamanda bir sosyalleşme alanı haline geldiğini, Urlalıların uğrak noktası olduğunu vurguladı.

Yasal olmayan düzenlemeler yapıldı, Vali kadınlara kapıyı kapattı

Pazar alanında Urla Kadın Kooperatifi'nin işlettiği bir de çay ocağının bulunduğunu hatırlatan Tuğba Çekici, Tamirhane binasının üretici kadınlara açılmasını talep etti.

''6 şubat 2022 depreminin ardından kayyum tarafından Tamirhane binası 'depremzedelere yardımların toplanacağı alan' olarak belirlendi ve üretici kadınlar binadan çıkarıldı. Hiç kimse buna itiraz etmedi. Çünkü depremzedeler için ülke olarak tek vücut olmuştuk ve o tarihten sonra emekçi kadınlar meydanda ürünlerini satmaya başladı. Ancak kayyum tarafından 'Haziran'da boşalacak ve yerlerinize geçeceksiniz' dendiği halde, Tamirhane binasının kapıları bir türlü gerçek sahiplerine açılmadı.''

Binada yapılan usulsüz değişikliklere ve Valinin iletişim kanallarını kapatmasına dikkat çeken Tuğba Çekici, şöyle konuştu:  

''Kadınlarımızın 'Neden hala tamirhane binasına geçemiyoruz' sorusuna karşılık, dönemin kaymakamı kayyum Murtaza Dayanç, 'Hali hazırdaki belediye binasının depremde zarar gördüğünü ve geçici süreyle tamirhane binasına geçileceğini' ifade etti. Emek bilincinden, kültürel ve tarihi varlıkların korunmasından bihaber bu zihniyet sahipleri o kadar ileri gitti ki 19. yüzyıl dönemi Osmanlı mimarisine ait olan bu binanın içinde yasal olmayan düzenlemelere girişip, binayı bölmelere ayırdılar. Kayyum Murtaza Dayanç bununla da yetinmedi ve yıllardır Urlaya gelen misafirlerin de Urlalıların da gözbebeği olan bu emekçi kadınları görmezden geldi, hatta görüşme taleplerini reddetti.''

'Emekçilerin yerlerini bulmasının takipçisi olacağız'

Emekçi kadınların yeniden Tamirhane binasına dönebilmesi için mücadele edeceklerini belirten TKP Urla Belediye Başkan Adayı Tuğba Çekici, ''Yalancının, zorbaların, zübüklerin ensesindeyiz'' dedi.

''Urla’nın gülen yüzü olan bu kadınlar bir yılı aşkın süredir bu meydanda soğukta, yağmurda, aşırı sıcakta ürünlerini bozulmadan satmaya çalışıyor. Genci, yaşlısı hafta sonu hava durumunu kontrol edip satışlarının iyi olması için mücadele veriyor.
 
Türkiye Komünist Partisi olarak bu mücadeleyi destekliyoruz. Seçimden sonra da Tamirhane binasının eski haline dönmesi ve emekçilerin yerlerini bulmasının takipçisi olacağız. Bizler emekçi halkın bekçileriyiz. Bizler halkın çıkarlarını savunuruz. Emeğin, yeşilin, hayvanların, işçinin, emeklinin, kadının, çocukların yanında; yalancının, zorbaların, zübüklerin ensesindeyiz!"