Rekabet Kurulu’ndan META’ya tedbir kararı: Günlük 4,7 milyon lira para cezası

Rekabet Kurulu, META'ya sosyal ağ hizmetleri ile çevrimiçi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle ceza verdi.

Haber Merkezi

Rekabet Kurulu, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'ya 2021 yılında başlatılan soruşturma sonucunda günlük 4,7 milyon lira idari para cezası verdi.

Kararda, Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden toplanan verilerin birleştirilerek hakim durumun kötüye kullanıldığı belirtildi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Kurul, META’nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerinin birleştirilmesine uyum tedbiri kapsamındaki yükümlülük uygulanmadan önce onay veren kullanıcılardan yeniden onay almasını istedi. 

Onay ekranı ise; kullanıcıları doğrudan onaylamaya yönlendirmemeli, kullanıcıların reddetmesi halinde de uygulamayı kullanabileceklerine yönelik bilgilendirmeleri içermeli ve dolayısıyla onay vermek istemeyen kullanıcılara da aynı kolaylıkta bu imkânı sağlamalıydı.

Diğer bir ifadeyle META tarafından Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetleri arasında verilerinin birleştirilmesine yönelik tercihleri için kullanıcılara sunulacak olan ekran bildirimi, yeterli derecede şeffaf olmaması, bir başka deyişle kullanıcıları yeteri kadar bilgilendirme içermemesi ve kullanıcıları veri birleştirmeye onay verecek şekilde yönlendirici nitelikte dizayn edilmesi sebepleriyle soruşturma kapsamında ele alınan rekabet karşıtı endişeleri gidermesi hususunda yeterli görülmedi."

Ayrıca Rekabet Kurulu Meta'ya Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği gerekçesiyle geçici tedbir kararı da verdi.