Putin'in yeniden seçilmesine Batı'dan tepki, Çin, Hindistan ve KDHC'den tebrik geldi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in seçimleri yeniden kazanmasının ardından Batı ülkelerinden "seçimlerin özgür ve adil yapılmadığına" dair suçlamalar gelirken; Çin, Hindistan ve KDHC Putin'i tebrik etti.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimini açık ara farkla kazanmasının ardından Batı ülkelerinden üst üste tepki açıklamaları geldi.

Pazartesi günü Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, seçimlerde hile yapıldığını öne sürerek sonuçları tanımadıklarını dile getirdi.

Toplantının giriş konuşmasını yapan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Rusya'daki seçim, seçeneklerin olmadığı bir seçimdi" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı "özel askeri operasyon" olarak tanımlamasına atıf yaparak, "Paris'in Rusya'daki özel seçim operasyonunu not aldığını" ifade etti.

AB dışişleri bakanları, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın hapishanede kötü muamele görmesinden ve ölümünden sorumlu gösterilen kişiler hakkında yaptırım uygulanmasını onaylamak üzere Brüksel'de toplanmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ayrı açıklamada da, Rusya'daki seçim için "Özgür, çoğulcu ve demokratik seçim koşulları karşılanmadı" denildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da, Rusya'daki seçimlere dair değerlendirmede bulundu. Cameron, seçim sonuçlarının "Rusya'daki baskının derinliğini gözler önüne serdiğini" ileri sürdü. Cameron, "Putin siyasi rakiplerini ortadan kaldırıyor, medyayı kontrol ediyor ve kendisini muzaffer ilan ediyor. Bu demokrasi değil" dedi.

Kremlin: Rus halkı Putin etrafında konsolide oldu

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'da ilhak ettiği bölgelerde de sandık kurulduğunu belirterek bu durumu kınadıklarını açıkladı.

Kremlin, AB ülkelerinden gelen bu tepkiyi kabul etmediklerini bildirerek, Putin'in aldığı yüzde 87'lik oy oranının, Rus halkının devlet başkanının etrafından konsolide olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Zelenskiy: Seçimin meşruiyeti yok

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'daki seçimin meşruiyeti olmadığını iddia etti. 

Zelenskiy, Putin için "Dünya'daki herkes için şu açık ki, bu figür iktidar hastalığına yakalandı ve sonsuza kadar yönetmek için her şeyi yapıyor" dedi.

Bir Beyaz Saray Sözcüsü de, Rusya'daki seçimler için "Özgür ve adil yapılmadığı açık" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Joe Biden'sa konuya dair henüz bir açıklama yapmadı.

Çin, Hindistan ve KDHC'den Putin'e tebrik mesajı

Seçimin ardından Putin'i tebrik eden ülkeler de oldu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Putin'i seçim sonuçlarından ötürü tebrik ederek, 2022'de yapılan "sınırsız ortaklık" anlaşmasını büyütmek adına Pekin'in Moskova'yla yakın iletişimde kalmaya devam edeceğini söyledi.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın aktardığına göre, Şi, Putin'e gönderdiği mesajda, "İnanıyorum ki, Rusya yönetiminiz altında ulusal kalkınma ve inşa alanında daha büyük başarılara imza atacak" dedi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de, Putin'e benzer bir mesaj göndererek, Yeni Delhi'nin Moskova'yla "zaman içinde kanıtlanmış özel ve imtiyazlı stratejik ortaklığını" güçlendirmeyi dört gözle beklediğini kaydetti.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong Un ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, Putin'i tebrik ederek Moskova'yla karşılıklı ilişkilerin daha da gelişmesini arzuladıklarını dile getirdi.

Afrika ülkelerinde bulunan bazı gazetelerde yayımlanan değerlendirme yazılarında da, Putin'in yeniden seçilmesinin, son yıllarda Batı karşıtı askeri darbelerin yaşandığı Burkina Faso, Mali ve Nijer'in duruşunu kuvvetlendirmeye vesile olacağı söylendi.