Lezita’da iş güvenliği ihlali: 1,5 tonluk makine işçinin üzerine devrildi, durumu ağır

13 gündür grevin sürdüğü Lezita’da iş güvenliği ihlali yüzünden işçinin üzerine 1,5 tonluk makine devrildi. Ayağının üzerine düşen makine sebebiyle durumu ağır olan işçi ameliyata alınacak.

İrem Yıldırım

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Grup'a ait piliç üreticisi Lezita’da işçiler grevde. Öz Gıda İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, patronun toplu sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 7 Mart’ta iş bıraktı. 

Grevin 13. gününde ileri işlem bakımı işçisi Ahmet Can Yılmaz iş güvenliği ihlali sonucu iş kazası geçirdi. Transpaletle yaklaşık bir buçuk tonluk dolum makinesini taşırken üzerine devrildi. 

Ahmet Can Yılmaz'ın üzerine devrilen dolum makinesi.

Fotoğraf: soL

Güvenlik ihlali en çok grevcinin olduğu bölümde

Transpaletlerin taşıma kapasitesi 1 tonun altında yani dolum makinelerinin transpaletle taşınmaması gerekiyordu. Aynı zamanda 1,5 tonun üzerinde ağırlığı olan dolum makinelerinin iş güvenlikçileri ve bakımcılar eşliğinde emniyet şeridi çekilerek yapılması gerekiyordu. Yüzlerce işçinin çalışmaya devam ettiği alanda güvenlik önlemleri alınmadan taşınan dolum makinesi diğer işçilere de zarar verebilirdi.

soL, iş kazasının yaşandığı yerin Hintli işçilerin çalıştığı bölüm olduğunu öğrendi. Yani greve en çok işçinin, operatörün katıldığı bölümde kaza meydana geldi.

Kazanın nasıl olduğu ortaya çıktı

İleri işlem bakımı işçisi Ahmet Can Yılmaz ile en çok grevcinin olduğu bölümde çalıştırılan Hintli işçilerden 5'inin transpalete makineyi yerleştirdiği ve işçilerin itmesiyle ilerlettikleri sırada devrildiği öğrenildi. Sendika yetkilileri hem taşıyan hem de o alanda çalışan işçilerin hayatının tehlikeye atıldığını belirtti.

1,5 tonluk makinenin taşınmaya çalıştığı transpalet

Fotoğraf: soL

İş kazasına değil, kaza sonrasında işçilere 'önlem'!

1,5 tonluk dolum makinesinin altında ayağı kalan Yılmaz önce ambulansla Özel Ege Umut Hastanesi’ne götürüldü. EMOT’a sevk edilmesi beklenen ve ağır yaralanan Yılmaz soL’un edindiği bilgiye göre bacağından ameliyata alınacak.

Kazanın ardından jandarma, otopark dahil her yerde ciddi "güvenlik önlemleri" almaya başladı.

Formenler de çalışmaya başladı

Formenler ve amirler grev başladığı günden itibaren üretimin sıkışması sebebiyle üretime katılmaya başladı. Normalde yapmadıkları işleri yapmaya başlayan formen ve amilerle işçiler arasında gerginlik de yaşandı. Sendika yetkililerinin aktardığına göre işçilere hakaret, mobbing ve baskının artması sebebiyle suç duyurusunda da bulunuldu. 

İşçinin olduğu hastaneye güvenlik gönderdiler

Lezita patronu iş güvenliği alınmadığı için durumu ağır olan işçinin yattığı hastaneye fabrikadan 20'ye yakın özel güvenlik gönderdi. soL'un edindiği bilgiye göre giden özel güvenlikler, grevci işçileri tehdit ederek hastaneden uzaklaştırmaya çalıştı. Güvenlik görelilerinin fotoğrafını çeken işçilerin telefonlarından zorla fotoğraflar silindi.