Geniş kapsamlı araştırma: Aşı Covid’in yol açtığı kalp rahatsızlığı ve pıhtı riskini düşürüyor

20 milyondan fazla kişiyle yapılan araştırmanın sonuçları Covid-19 aşısının virüse bağlı kalp damar sistemi hastalıkları riskini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koydu.

Burcu Günüşen

Covid-19 aşılarına yönelik İngiltere, İspanya ve Estonya’da yaklaşık 21 milyon kişinin sağlık verileri üzerinden yapılan araştırmanın sonuçları, pandemi sonrası kalp hastalıklarıyla aşılar arasında bağlantı kuran komplo teorilerine son verecek nitelikte.

Heart dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları Covid-19 aşılarının virüsle bağlantılı kalp yetmezliği ve kan pıhtısı riskini azalttığını ortaya koydu. Araştırmacılara göre aşı bir yıla kadar Covid-19’a bağlı ciddi kardiyovasküler komplikasyon geçirme riskini önemli ölçüde düşürüyor.

Araştırmacılar İngiltere, İspanya ve Estonya’da mRNA bazlı aşılar dahil Covid-19 aşısı olan 10,17 milyon kişi ile aşı olmayan 10,39 milyon kişinin elektronik sağlık verilerini analiz etti.

Sonuçlar aşıların hastalığın ciddi kardiyovasküler komplikasyonlarına karşı da koruma sağladığını gösterdi. Buna göre Covid-19 aşılaması, hastalık sonrası kardiyak ve tromboembolik sonuç ortaya çıkması riskini azalttı.

Sonuçlara göre aşılanan kişilerin virüsle karşılaşmalarından sonraki ilk 30 günde aşılanmayanlara göre kalp yetmezliği riski yüzde 55, damarda pıhtılaşma riski yüzde 78 ve arterlerde pıhtılaşma riski yüzde 47 düştü.

Enfeksiyondan 3 ile 6 ay sonraysa aşılanan kişilerin kalp yetmezliği riski aşılanmayanlara göre yüzde 39 daha düşükken damarlarda ve arterlerde kan pıhtısı riski de sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 28 olarak daha düşük oldu.

Enfeksiyondan 6 ay ile 1 yıla kadar sonraki süreçteyse aynı komplikasyonların riskleri aşılanan kişilerde aşılanmayanlara göre sırasıyla yüzde 48, yüzde 50 ve yüzde 38 daha düşük olarak saptandı.

Araştırmanın sonuçları Covid-19 enfeksiyonunun kalp krizi ve pıhtı atması gibi komplikasyonlarına karşı aşıların koruma sağladığını ortaya koymuş oldu.

Oxford Üniversitesi’nden Daniel Prieto-Alhambra “Bu çok geniş çaplı araştırmada aşılanmış kişilerin Covid-sonrası bu komplikasyonları geçirme risklerinin çok daha düşük olduğunu göstermiş bulunuyoruz” dedi.

“Eğer aşılanmışsanız Covid-sonrası kardiyovasküler ve tromboembolik komplikasyonlara sahip olma riskiniz oldukça önemli ölçüde düşük” diyen Prieto-Alhambra, özellikle yüksek risk altındaki ya da kardiyovasküler komplikasyonlardan veya kan pıhtılaşmasından korkan kişiler için bunun “çok güven verici” bir sonuç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Mayda Gürsel: Aşılamanın riski azalttığını göstermesi bakımından önemli bir çalışma

Prof. Dr. Mayda Gürsel

Türkiye'nin ilk virüs benzeri parçacık (VLP) temelli Covid-19 aşısını geliştiren bilim insanlarından Prof. Dr. Mayda Gürsel de çalışmanın post-COVID-19 kardiyak ve tromboembolik oluşumların riskini azalttığını göstermesi bakımından önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. 

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Aşı ve İmmünoterapötik Laboratuvarı Araştırma Grup Lideri Prof. Dr. Mayda Gürsel makaleyi soL'a yorumladı.

Prof. Dr. Gürsel "SARS-COV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığı, özellikle daha ağır seyreden vakalarda tromboembolik olaylara ve kardiyovasküler sorunlara neden olabilmektedir. Heart International dergisinde yayınlanan çalışma, 10 milyon 170 bin aşı olmuş ile 10 milyon 390 bin aşılanmamış kişide gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ana amacı, COVID-19 aşılamasının post-COVID-19 kardiyak ve tromboembolik komplikasyonları engelleyebilmekte etkisinin olup olmadığını incelemektir" diye belirtti.

Prof. Dr. Gürsel şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmaya İngiltere, İspanya ve Estonya'dan daha önce SARS-CoV-2 enfeksiyonu veya COVID-19 aşısı olmayan bireyler dahil edilmiş ve elektronik sağlık kayıtlarını kullanan ulusal aşılama kampanyalarına dayalı bir kademeleme kohortu takip edilmiştir. Sonuçlar, SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonraki dört zaman diliminde (0-30, 31-90, 91-180 ve 181-365. gün) kaydedilen kalp yetmezliği (KY), venöz tromboembolizm (VTE) ve arteriyel tromboz/tromboembolizm (ATE) vakaları izlenerek değerlendirilmiş. 

Elde edilen sonuçlar, erken dönemde (0-30 gün içinde) COVID-19 VTE, ATE ve KY risklerinde aşılanmamış bireylere oranla ciddi azalma olduğunu göstermektedir. 91-180 gün sonunda ise fark azalmış olmasına rağmen aşılı bireylerdeki risk skorları aşılanmamış bireylere oranla yine düşük düzeyde olarak bulunmuştur.

Sonuç olarak bu çalışma toplam 20.5 milyon kişiyi kapsaması ve COVID-19 aşılamasının, post-COVID-19 kardiyak ve tromboembolik oluşumların riskini azalttığını göstermesi bakımından önemli bir çalışmadır."