Dışişleri Bakanlığı'ndan 'ateşkes' açıklaması: 'Temennimiz İsrail’in gereklerini yerine getirmesi'

Dışişleri Bakanlığı'nın, BMGK'de Gazze'de ateşkes talep eden karar tasarısının onaylanmasına dair yaptığı açıklamada "Temennimiz, İsrail’in bu kararın gereklerini yerine getirmesidir" denildi.

Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Ramazan ayının geri kalanında Gazze'de ateşkes talep eden karar tasarısının kabul edilmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Karar tasarısının kabul edilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin yazılı açıklamasında, "Temennimiz, İsrail’in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir" ifadesine yer verdi.

Keçeli'nin karara ilişkin açıklaması şöyle:

"BM Güvenlik Konseyi’nin, Ramazan ayı boyunca Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze’ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz. Temennimiz, İsrail’in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir. Gazze’deki insani felaketin sona ermesi ve İsrail-Filistin meselesine kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası kamuoyunu İsrail’e karşı ortak bir tutum takınmaya çağırıyoruz." 

Ne olmuştu?

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

ABD, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan önceki tüm karar tasarılarını veto etmişti. Bu kez karar tasarısını veto etmeyen ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamaya katılmadı.

Bugün kabul edilen karar tasarısı Gazze'de sürdürülebilir kalıcı bir ateşkese dönüşecek şekilde, ramazan ayı boyunca tüm tarafların saygı duyacağı bir ateşkesin sağlanmasının yanısıra tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep ediyor.

Kararda Gazze'ye tıbbi ve diğer insani yardımın ulaştırılmasının güvenceye alınması çağrısında bulunulurken, taraflardan da gözaltındakiler için uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları talep ediliyor.