CHP'li belediye tarım arazisini taş ocağına kiraladı: Köy halkı mücadeleye hazırlanıyor

Alaşehir Göbekli Köyü'ne kurulmak istenen taş ocağının ÇED süreci henüz sonuçlanmadan şirket köyün içinde yol yapımı çalışmalarına başladı. Köylüler tepkili ve endişeli.

Haber Merkezi

Doğan İnşaat tarafından Salihli-Alaşehir-Yeşilyurt yolu yapımında kullanılmak üzere Manisa'nın Alaşehir ilçesi Göbekli Köyü'ne taş ocağı madeni ve kırma-eleme tesisi kurulmak isteniyor.

2000'li yılların başlarında yine aynı yerde kurulan taş ocağında yapılan patlatmalar sebebiyle köydeki evlerde çatlaklar oluşmuş, bölgedeki su kaynaklarının bazıları yok olmuştu. Tarım faaliyetleri, tozdan ve patlatmalardan olumsuz etkilenmişti. Köy halkının mücadelesiyle bu taş ocağı kapanmıştı. Yıllar sonra aynı bölgede yine bir taş ocağı projesi planladı.

Proje tanıtım dosyasında taş ocağıyla ilgili bilgi yok

Proje sahibi Doğan İnşaat'ın nihai proje tanıtım dosyası incelendiğinde projede kullanılacak malzemenin yüzde 95'inin alınacağı alan olan taş ocağıyla ilgili neredeyse hiçbir bilgi yer almadığı görülüyor. Taşın hangi yöntemle çıkarılacağı, çıkarılan malzemenin hangi yollardan nasıl taşınacağı gibi birçok konuya ilişkin bilgi verilmiyor.

Patlatma yöntemi kullanılacak

Şirketin temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ise yetkililer taş ocağında patlatma yöntemi kullanılacağını ve çıkan malzemelerin yüksek tonajlı kamyonlar aracılığıyla tesise taşıyacaklarını belirtti. Kamyonlar ve çeşitli iş makineleri hem malzeme taşırken hem taş ocağına ulaşım için köyün tek yolunu kullanacaklarını beyan etti. 

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılması nedeniyle, yerleşim yerlerinin içinden geçen bu yolun en az 5 yıl boyunca kullanılacak olmasının bölgeye zarar verebileceği düşünülüyor. Taş ocağının yaratacağı çevre kirliliği ve patlatma yönteminin risklerini de düşününce şirketin köylüye yaşam alanı bırakmayacağı anlaşılıyor. 

Yalnızca şantiye sahası için ÇED raporu var

Projede ÇED raporununsa yalnızca şantiye sahası için alındığı, Göbekli Köyü'ne çok yakın olan, ocağın olduğu yer için ÇED raporunun bulunmadığı öğrenildi.

Öte yandan ÇED süreci henüz sonuçlanmadan şirket köyün içinde yol yapımı çalışmalarına başladı.

CHP'li belediye tarım arazisini şirkete neredeyse bedavaya 'kiraladı'

CHP'li Alaşehir Belediyesi'nin şirkete araziyi vermesi de tartışma konusu oldu. 9 bin 465 metrekarelik tarıma elverişli arazinin şirkete kiraladığı ortaya çıktı. Aylık kiranınsa 7 bin 750 TL gibi çok cüzi bir rakam olarak belirlendiği öğrenildi.

Yaklaşık 9 dönümlük arazinin CHP'li belediye tarafından firmaya bu kadar ucuza kiraya verilmesi de tepki çekti.

Köylü yeniden mücadeleye hazırlanıyor

Göbekli Köyü halkı söz konusu projeye yerleşim yerlerine, su kaynaklarına, tarım alanlarına ve otlak alanlarına yakınlığı sebebiyle karşı çıkıyor. Köy halkı yeniden taş ocağıyla mücadeleye başlamaya hazırlanıyor.