Borusan limanında direnen işçiler kazandı: İşten atılan 4 işçi geri alınacak

Bursa Gemlik’te faaliyet yürüten Borusan Lojistik’te Liman-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerle patron arasında anlaşmaya varıldı.

Haber Merkezi

Gemlik'te bulunan Borusan Lojistik'e ait Borusan Port'ta Liman-İş'te örgütlenen işçilerden dördünün işten atılması üzerine başlayan liman işçilerinin direnişi dördüncü gününde zafere ulaştı.

Bir süredir limanda çalışmalarını sürdüren Liman-İş, Borusan Port'taki işçilerin büyük çoğunluğunu sendikaya örgütledi. Ancak patronun buna yanıtı bir yandan ülke çapındaki diğer tesislerde beyaz yakalılar dahil tüm personeli aynı iş koluna geçirmek, diğer yandan da sendikal örgütlenmede öne çıkan 4 işçiyi haksız şekilde işten atmak oldu.

Sendikalı oldukları için işten atılan 4 arkadaşlarına ve sendikal örgütlenmelerine sahip çıkmak için Perşembe günü iş bırakan liman işçileri dört gündür limanı terk etmeyerek diğer vardiyadaki işçilerin de desteğiyle direniyordu.

Dün akşam saatlerinde limana gelen çevik kuvvet ekiplerinin müdahale girişimi de işçilerin kararlılığı sayesinde engellendi. Kulelere çıkan işçiler işten atılan arkadaşları geri dönene ve sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılana kadar asla pes etmeyeceklerini söylediler.

Liman-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir de gece yarısı yaptığı açıklamayla tüm siyasi partileri, sendikaları, emek dostlarını dayanışmaya ve işçilerin yanında olmaya çağırdı.

Patron geri adım attı, zafer işçilerin

Gerilimli bir mücadelenin sürdüğü gece yapılan görüşmeler neticesinde patronun geri adım atması üzerine anlaşma sağlandı ve direniş sonlandırıldı.

Yapılan anlaşmaya göre:

  • İşten atılan 4 işçi geri alınacak
  • Sendikalı olan işçilere baskı yapılmayacak
  • Sendikalı olduğu için kimse işten atılmayacak
  • Direniş boyunca çalışılmayan sürelerin ücretleri ödenecek
  • Ücret ve SGK ödemelerinde kesinti yapılmayacak
  • Yasal prosedürler başlatılacak

Direnişin sona ermesinin ardından sabaha kadar izinli olan işçiler pazartesi sabahı iş başı yaptı.