Ankara'ya Kızılırmak suyu: 'Gökçek gideli yıllar oldu ama proje Yavaş ile yaşatılıyor!'

ABB Başkanı Yavaş, AKP'li eski ABB Başkanı Gökçek'in Kızılırmak suyu projesini devam ettirdiği ortaya çıktı. TKP ABB Adayı Arikan ise "Gökçek gideli yıllar oldu ama proje Yavaş ile yaşatılıyor" dedi.

Haber Merkezi

Halk sağlığını riske sokacağı bilimsel raporlarla kanıtlanan Kızılırmak suyu, AKP'li eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde Ankara'ya verilmeye başlanmıştı. 2019 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş ise Kızılırmak suyunun sadece sulamada kullanılacağını açıklamıştı.

Enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, ocak ayı başında yaptığı açıklamada, 2023 yılının son gününde Kızılırmak'tan çekilen 266 milyon litrelik suyun Ankara halkına verildiğini paylaştığı dökümanla duyurmuştu.

"Algedik’den öğrendiğimiz kadarıyla 2021’den bu yana Kızılırmak suyu musluklarımızdan akıtılıyor" diyen Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ali Ufuk Arikan, "Gökçek gideli yıllar oldu ama halk sağlığını riske atan bu proje Mansur Yavaş ile yaşatılıyor!" açıklamasında bulundu.

'Gökçek gideli yıllar oldu ama proje Yavaş ile yaşatılıyor!'

Konuya dair sosyal medya üzerinden açıklamada bulunan Arikan, "Bugün tüm Ankaralıları çok yakından ilgilendiren bir konuya gelin hep birlikte, daha yakından bakalım. Yıllardır Ankara'da büyük bir sorun olan, çok temel bir yurttaş hakkı olan 'su' başlığına. Başlarken söyleyelim, halkın sağlığıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Gökçek döneminde başlatılan uygulamanın Yavaş döneminde de devam ettiğinin altını çizen Arikan, şu ifadeleri kullandı:

"Melih Gökçek dönemindeki bilim dışı uygulamalar, yapılması gereken yatırımların yapılmaması, su başlığında ciddi hiçbir planlama olmaması kentte su sorununa neden olmuş, bu sorun halk sağlığını riske atarak müteahhite iş sağlama fırsatçılığı ile çözülmek istenmişti.

Kızılırmak suyundaki sülfat, sodyum ve klorür miktarının, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının belirlediği sınırların üzerinde olduğu, bırakın içme, kullanım suyu olarak da halk sağlığını riske atacağı çeşitli raporlarda ifade edilmişti.

Gökçek buna rağmen durmamış, halk sağlığını riske atan bu proje için Ankaralıların parasını, kendi sağlıklarını riske atan bir proje için kullanmıştı. Gökçek gideli yıllar oldu ama halk sağlığını riske atan bu proje Mansur Yavaş ile yaşatılıyor!"

'Gökçek’in halk sağlığı düşmanı adımı Yavaş eliyle aynen sürdürüldü'

Enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik'in "Gökçek’in eserini yaşatmak buna denir" diyerek ocak ayı başında yaptığı açıklamayı hatırlatan Arikan, 2023 yılının son gününde Kızılırmak'tan çekilden 266 milyon litrelik suyun Ankara halkına iletildiğinin altını çizdi.

Arikan, "Algedik’den öğrendiğimiz kadarıyla 2021’den bu yana Kızılırmak suyu musluklarımızdan akıtılıyor ve belediye bunu halka söyleme sorumluluğu taşımayıp saklıyor. Bu, Gökçek’in halk sağlığı düşmanı adımının Mansur Yavaş eliyle aynen sürdürüldüğünün de işareti oldu. Yavaş 2019’da Kızılırmak suyunu sadece sulamada kullanacağını söylerken şimdi gizli gizli, halka haber vermeden musluklarımıza veriyor" dedi.

'Su bir lütuf değil'

"Komünist belediyeciliğin esasları arasında mutlak olarak halkın yararı bulunuyor" vurgusuyla açıklamasına devam eden Arikan, açıklamayı şu ifadelerle sonlandırdı:

"Ankara’da rant üzerine kurulu belediyeciliği sona erdirip bilim insanlarının önerileriyle belirlenecek yeni su politikasıyla Ankaralıların su sorununu çözmekle kalmayacağız, Kızılırmak suyu üzerinden halkın zehirlenmesini noktalayacağız.

Ankaralılara ücretsiz, nitelikli, yeniden çeşmeden gönül rahatlığıyla içebilecekleri su bir lütuf değil, komünist belediyecilik ilkelerinin yüklediği bir görev olarak sağlanacak."