AA: Moskova'daki saldırganlar ikamet süreleri bittiği için Türkiye'ye gelmiş

AA güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Moskova'da ikamet eden 2 saldırganın, biten ikamet sürelerini uzatmak için Türkiye'ye kısa süreliğine giriş-çıkış yaptıklarını öne sürdü.

Haber Merkezi

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda düzenlenen saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 139'a yükseldi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapılan toplantıda saldırıda 137 kişinin olay yerinde, 2 kişinin hastanede yaşamını yitirdiğini, 182 kişinin yaralandığını açıkladı. Bastrıkin ölenlerden 3'ünün çocuk olduğunu bildirdi.

Yakalanan 4 saldırgandan birinin geçen ay İstanbul'da çekilen fotoğrafları ortaya çıkmıştı.

Ankara'dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken Anadolu Ajansı (AA) güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde iki saldırganın uzun süredir Moskova'da ikamet ettiğini, ikamet sürelerini uzatmak için kısa süreli Türkiye'ye giriş-çıkış yaptıklarının tespit edildiğini duyurdu.

AA'nın haberinde "Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Tacik saldırganlardan ikisinin uzun süredir Moskova'da ikamet ettiği, Rusya'daki ikamet sürelerini uzatmak için ülkeden çıkış yapmaları gereken saldırganların, coğrafi yakınlığı ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasına uygulanan ambargoların fazla seçenek bırakmaması nedeniyle Türkiye'ye geldikleri belirlendi" ifadelerine yer verildi.

'Türkiye'de radikalleşmediler'

Haberde şunlar kaydedildi:

"Haklarında herhangi bir 'arama kaydı' bulunmayan saldırganların pasaportlarını kullanarak Türkiye ve Rusya arasında seyahat edebildiği belirtildi. Saldırganlardan Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat'ta havayoluyla Rusya'dan Türkiye'ye giriş yaptığı, İstanbul Fatih'te bir otelde kaldıktan sonra 2 Mart'ta İstanbul Havalimanı'ndan Rusya'ya gittiği tespit edildi.

Diğer saldırgan Saidakram Rajabalizoda'nın ise 5 Ocak'ta İstanbul'a gelerek Fatih'te bir otelde bir süre kaldığı, daha sonra Fariduni ile aynı uçakta Moskova'ya döndüğü belirlendi.

Fariduni'nin yakalandığında yapılan ön ifadesinde, vizesi bittiği için Türkiye’ye gidip geldiğini itiraf ettiği belirtildi.

Güvenlik kaynakları, 2 saldırganın Rusya'da radikalleştiği, Türkiye'de geçirdikleri sürenin kısa olduğu, bu sürenin 'radikalleşme' için yeterince uzun olmadığı değerlendirmesinde bulundu."

Anadolu Ajansı haberinde güvenlik kaynaklarının son dönemde IŞİD'in Horasan kolunun saldırılarını aynı coğrafya üzerinde gerçekleştirdiğine dikkat çektiğini aktardı.

Haberde 28 Ocak'ta İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi saldırısı, bu yılın başında İran'ın Kirman kentinde İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4'üncü ölüm yılında düzenlenen saldırı, Ekim 2022’de İran’ın Şiraz kentinde bulunan Şah Çerağ Camisi'ne yönelik saldırı ve Aralık 2022'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de Çinlilere ait bir otele düzenlenen silahlı ve bombalı saldırı hatırlatıldı.