Yunanistan'da işçi sınıfı kazanabilir mi?

Bu soru son iki yıldır çok defa soruldu. Önümüzdeki aylarda genel seçimlerin yapılacağı ülkede işçi sınıfı boyun eğmeme kararlılığını sürdürürken, komünistlerin etkisi de giderek artıyor.

Yunanistan'da sınıf mücadelesi yaklaşık iki yıldır büyük bir şiddetle devam ediyor. Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu bunalımın kritik halkalarından bir tanesi olan Yunanistan'daki krizin nedenleri, ülkede emekçi sınıfların taleplerini siyaset alanına taşıyan temel güç olan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) tarafından şu şekilde değerlendiriliyor:

Yunan komünistlerden kriz değerlendirmesi

Yunanistan'ın emekçi halkı ve KKE'nin son iki yılda verdiği mücadele ise bu videoda özetleniyor:

Yunan komünistler son iki yılda yaşananları anlattı

Emperyalizmin ve Yunan tekellerinin bütün tehditlerine rağmen Yunan işçi sınıfı boyun eğmeme kararlılığını gösterdi. İki yıl boyunca onlarca grev gerçekleştirildi. Ancak bunlardan en büyüğü ve etkilisi ekim ayında gerçekleştirilen grevdi. Yunan işçi sınıfının en örgütlü ve mücadeleci kesimini temsil eden Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) hem iki yılda verilen mücadelenin bütününde hem de 19-20 Ekim grevinde çok önemli bir rol oynadı.

Yunan komünistleri stratejilerini anlatıyor

Grev çok etkili oldu, ancak anarşist grupların kanlı provokasyonu sonucunda PAME'li bir işçi yaşamını yitirdi.

Yunanistan'da durdurulamayan emekçi hareketine provokasyon denemesi

Bu mücadeleler boyunca Yunan gençliği de Yunanistan işçi sınıfının yanında yer aldı.

Yunanistan'da gençlik büyük mücadelenin neresinde?

Sosyal demokrat PASOK hükümeti kasım ayında AB ve IMF ile yaptığı "saç kesme" anlaşmasını önce referanduma götüreceğini açıkladı. Bunun üzerine ana akım medyada "7 milyar dünyalının kaderi 9,8 milyon Yunanlının elinde" gibi provokatif haberler yer aldı.

Meğer bütün insanlığı tehdit eden Yunanistan'mış!

Baskıya daha fazla dayanamayan PASOK hükümeti düştü ve yerine Lucas Papademos liderliğinde bir teknokratlar hükümeti kuruldu:

Teknokrat dediler, faşist çıktı!

Teknokratlar hükümeti, PASOK'un da takip ettiği talimatları aynen takip ederek halk düşmanı yeni paketler açtılar. Ancak Yunanistan'ın emekçilerini yine sindiremediler. Önce halen devam eden çelik işçilerinin grevi geldi, ardından da Elektrik İşçileri Sendikası'na bağlı işçiler 250 bin hanenin elektriğini keseceğini söyleyen hükümete "elinizi keseriz" yanıtını verdi.

Komşuda işçiler Tek-El oldu
Yunan elektrik işçileri: Yoksulların elektriğini kesenin elini keseriz!

Son olarak sermaye egemenliğinin “toplumsal uzlaşı” yalanının bir parçası olarak gerçekleştirilen, patron örgütleri ve işbirlikçi sendika GSΕΕ'nin katıldığı “Toplumsal Diyalog” toplantılarının sonuncusu PAME üyesi işçiler tarafından basıldı.

PAME'li işçiler işbirlikçi sendika ile patronların toplantısını bastı!

Yunanistan'da yaşananlar, işçi sınıfının ve komünist partinin güçlü olduğu bir ülkenin kaderinin oldukça farklı olabileceğini gözler önüne serdi.

Bak 'Yunan'a, hakkını aramayı nasıl biliyor!

(soL-Dış Haberler)