Teknokrat dediler, faşist çıktı

Yunanistan’da Papandreu’nun istifasının ardından görevlendirilen Lucas Papademos’un bir “teknokratlar hükümeti” kuracağı söyleniyordu. Ancak yeni kabinedeki bazı “teknokratlar”ın “uzmanlıkları” Papademos hükümetinin işlevini ele veriyor.

Papandreu’nun başbakanlıktan istifa etmesi ve PASOK hükümetinin düşmesinin ardından Lucak Papademos başkanlığında kurulan yeni kabine belli oldu. AB ile yapılan anlaşmayı uygulayacak ve ülkeyi seçime taşıyacak olan Papademos hükümeti için en çok “teknokratlar hükümeti” ifadesi kullanılıyor. Ancak yeni kabinede bakanlık koltuğuna oturan bazı isimler, Papademos hükümetinde AB ve IMF talimatlarını uygulamak konusunda hayli geniş bir “uzmanlık” alanından yararlanacağını ortaya koyuyor.

When the Crisis Hit the Fan (Kriz Ayyuka Çıktığında) adını taşıyan blogda yeni kabinede Altyapı ve Ulaştırma Bakanı olarak görev yapacak olan Makis Voridis’in kısa biyografisine yer verildi. Kısa biyografi Voridis’in, büyük kısmı Goldman Sachs gibi mali tekellerde ihtisas yapmış “teknokratlardan” farklı bir tedrisattan yetiştiğini gösteriyor.

Yeni hükümete sağcı LAOS (Halkçı Ortodoks Birlik) kontenjanından giren Voridis seksenlerin ortasında Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giriyor. Hukuk Fakültesi’nde Öğrenci Alternatifi adlı bir örgüt kuran Voridis, 1985 yılında faşist faaliyetleri nedeniyle Hukuk Fakültesi Öğrenci Birliği’nden atılıyor. Bu dönemde çıkan olaylarla ilgili Voridis’in aşağıdaki fotoğrafı yayımlanıyor.

Elinde baltayla görünen kişi, Makis Voridis… Bir röportajda söz konusu fotoğrafın solcu öğrencilere saldırmadan önce çekilmiş olduğunu kabul ediyor. Voridis daha sonra, 1984 yılında eski cunta liderlerinden Yorgos Papadapulos’un kurduğu Milli Siyasi Birlik (EPEN) adlı faşist partinin gençlik teşkilatı genel sekreteri oluyor.

Voridis, 1994’te Helen Cephesi adlı partinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2005 yılına kadar bu oluşumun başkanlığını yapıyor. Voridis’in Helen Cephesi, 2004 seçimlerinde neonazi Proti Grammi (İlk Hat) Partisi’yle ittifak kuruyor. Cephe Hattı Partisi’nin başkanı Kostas Plevris’in “Yahudiler: Bütün Gerçekler” başlıklı bir kitabı bulunuyor. Bu kitabında Hitler’i öven Plevris’in oğlu Thanos Plevris de bugün LAOS milletvekilleri arasında bulunuyor.
Helen Cephesi 2005 yılında LAOS’a katılıyor. LAOS, lakabı “KaratzaFührer” olan, Yahudi soykırımı ve Auschwitz’in Yahudiler tarafından uydurulmuş efsaneler olduğunu savunan Yorgos Karatzaferis tarafından kurulan sağcı bir çatı partisi.


LAOS lideri Yorgos Karatzaferis, 2010 yerel seçimleri öncesinde Ethnos gazetesine verdiği bir röportajda (26.10.2010) “çekiç” lakabıyla bilinen Voridis’i neden Atina bölgesi belediye başkanlığı için aday göstermediği konusunda şunları söylüyor:

Y. Karatzaferis: Voridis’in, uzun uğraşlar sonrasında örtbas etmeyi başardığım bir geçmişi olmasından ötürü korktum…

Hristos Makarias (gazeteci): “Geçmiş” derken tam olarak neyi kastediyorsunuz?

Y. Katzaferis: Jean Marie Le Pen’le ilişkisi, balta mevzusu ve diğer her şey. 30 Ekim’de (yerel seçimden kısa bir süre önce) Yeni Demokrasi’den birilerinin ya da Tsipras ekibinin (SYRİZA başkanı Alexis Tsipras) ortaya bir video çıkarabileceği ve beni bütün bu konuları açıklamaya mecbur edecekleri aklıma geldi.

Katzaferis’in yerel seçimlerde Voridis’in yerine Atina bölgesi belediye başkanlığı için aday gösterdiği isimse Adonis Georgiades… Georgiades, yerel seçimleri kazanamıyor (belediye başkanlığını Yunanistan Komünist Partisi kazanıyor), ama yeni kabinede Kalkınma Bakanı’nın yardımcısı oluyor. Sorumluluk alanı gemi taşımacılığı…

Adonis Georgiades de geçmişte Georgiades Yayıncılık adıyla bir yayınevi kuruyor ve daha sonra TeleAsty adlı kanalda bir kitap tanıtımı programı sunmaya başlıyor. Elefterotypia ve Ta Nea gazeteleri Georgiades’in programını milliyetçi ve nazi yanlısı olmakla suçluyorlar. Georgiades programında sık sık Kostas Plevris’in “Yahudiler: Bütün Gerçekler” kitabını tanıtıyor.


Bu kısa biyografik bilgiler, Yunanistan’ın yeni “teknokratlar” hükümetinin geniş bir uzmanlık alanına hakim kişilerden oluştuğunu gösteriyor.

(soL – Dış Haberler)