Bak ‘Yunan’a, hakkını almayı nasıl biliyor!

Yunanistan'da son bir hafta içerisinde yaşanan iki olay, işçi sınıfının ve komünist partinin güçlü olduğu bir ülkenin kaderinin oldukça farklı olabileceğini gözler önüne serdi.

Avrupa Birliği üyesi birçok ülke de dahil, dünyanın dört bir yanında onlarca ülkede ekonomik kriz ve krizin faturasının yoksullara benzer programlarla ödetilmesi gündemde. Ancak Yunanistan, halkın haklarına dönük saldırıya verilen örgütlü yanıtla diğer ülkelerden oldukça farklı bir örnek teşkil ediyor. Ülkede son bir hafta içerisinde yaşanan iki olay, örgütlü bir işçi sınıfının ve güçlü bir komünist partinin bir ülkenin kaderini nasıl değiştirebileceğini de gözler önüne seriyor. Önce elektrik işçilerinin, ardından da PAME'li işçilerin imza attığı iki olay diğer ülke halklarına da örnek olacak türden.

Elektrik işçileri: Yoksulların elektriğini kesenin ellerini keseriz
Geçtiğimiz hafta Yunan elektrik idaresi (DEH), faturalara yansıtılan ek vergileri ödemeyen 250 bin hanenin elektriğinin kesileceğini duyurmuştu. Elektrik işçileri sendikası Genop'un bu açıklamaya yanıtı ise oldukça sert ve netti: Yoksulların elektriğini kesenin ellerini keseriz.

Ülkede elektrik işçileri, yoksulların elektriğini kesmeyi reddedip, kuruma borcu olan bakanlıkların ve özel şirketlerin elektriğini keserken, halk da mahalle mahalle örgütlenerek kesimlere karşı hazırlıklarını yapmış durumda. Zaten elektrik faturalarına yansıtılan ek vergilerin ödenmemesi de başta Yunanistan Komünist Partisi olmak üzere ülkedeki sol güçlerin ve sendikaların çağrısı üzerine bilinçli bir mücadelenin parçası olarak örgütlenmişti.

PAME'li işçiler sarı sendikaların planlarını bozdu
Elektrik işçilerinin ardından ikinci önemli eyleme PAME'li işçiler imza attı. Patron örgütlerinin (SEV, GSΕVΕE, ΕSΕΕ) ve sosyal demokratların elindeki sendika konfederasyonunun temsilcilerinin (GSΕΕ) katıldığı “Toplumsal Diyalog” toplantılarının sonuncusu Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi (PAME) üyesi işçiler tarafından basıldı. Toplantının yapıldığı Esnaf ve Zanaatkarlar Konfederasyonu genel merkezini önce kuşatan PAME’li işçiler, ardından toplantının yapıldığı binaya ve salona girdiler. PAME’li işçiler, toplantı esnasında üzerinde çalışılan belgelere el koydular.

PAME’nin el koyduğu belgelerse bir skandalı ortaya çıkardı. Belgelerde, toplu sözleşmelerin iptal edilmesi ve işçilerin patronlarla bire bir pazarlık yapması öngörülüyordu. Ancak Yunanistan Komünist Partisi'nin öncüğünde kurulmuş olan PAME üyesi işçiler, patronların ve patron yanlısı sarı sendikaların bu planlarını bozdu.

TKP: Komünist parti güçlü olursa...
Bugünkü TKP'nin Sesi'nde Yunanistan'da işçi sınıfının mücadelesi konu edildi.

"Komünist partinin güçlü olduğu ülkede, halka atılan kazığın hesabı ortada kalmaz" ifadesine yer verilen metnin tamamı şöyle:

Bak ‘Yunan’a, hakkını almayı nasıl biliyor!

Yunanistan’da işçiler patronlarla pazarlık yapan sarı sendikaların toplantısını bastı. İşçilerin el koyduğu toplantı notlarında toplu sözleşmelerin iptal edilmesi yani sendikalı işçilerin patronlara satılması vardı. Komünistlerin başını çektiği işçi örgütü pazarlık notlarını halka açıkladı. Şimdi kolaysa iptal etsinler toplu sözleşmeleri! Yunanistan’da elektrik işçileri de, geçen hafta, bindirilmiş faturaları ödemeyen halkın elektriğini kesmeyi reddetmiş, dönüp asalak patronların şirketlerinin elektriğini kesmişti. O kadar dedik: Komünist partinin güçlü olduğu ülkede, halka atılan kazığın hesabı ortada kalmaz.

(soL - Haber Merkezi)