Barışseverler Helsinki'yi İsrail'e götürüyorlar

Ortadoğu'da kitle imha silahlarına sahiplik ve bölgesel gerginliğin arttırılmasında önemli bir paya sahip olan İsrail'de, bugün ve yarın yapılacak uluslararası bir konferansta kitle imha silahlarından arındırılmış bir Ortadoğu tartışılacak.

(soL - Haber Merkezi) Emil Touma Filistin ve İsrail Çalışmaları Enstitüsü, Dünya Barış Konseyi'nin desteğiyle bugün ve yarın Hayfa'da "Nükleer Silahlardan ve Kitle İmha Silahlardan Arındırılmış bir Ortadoğu için" başlıklı uluslararası bir konferans düzenliyorlar. Konferans, 5-6 Aralık tarihlerinde düzenlenecek ana oturumlara ek olarak 7 Aralık cumartesi günü de Ramallah kentinde ayrı bir oturumla devam edecek.

Emil Touma Enstitüsü sözcüsü Issam Makhoul, konferansla ilgili yaptığı çağrıda böyle bir konferans düzenleme fikrinin esas olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Mayıs 2010'da alınan bir karardan yola çıkmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Hatırlanacağı üzere, Ortadoğu'da kitle imha silahları dolayısıyla artan gerilimler sonucunda BM Genel Kurulu 2010 yılında yaptığı bir toplantı sonrası, Helsinki'de uluslararası bir konferans toplama kararı almıştı. İsrail'in boykot etmesi dolayısıyla ertelenen Helsinki konferansının takipçisi olan bölgenin ilerici ve barışsever güçleri 2012 yılı Aralık ayında Finlandiya'da yine uluslararası bir konferans düzenlemiş ve konferans "İsrail'i Helsinki'ye getiremiyorsak, Helsinki'yi İsrail'e götürürüz" iddiasıyla 2013 Aralık'ında yeniden toplanma kararı almıştı.

Konferansın bugün başlayan oturumu Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması seçeneği üzerine sunumları içerirken, yarın düzenlenecek oturumda Sivil Toplum ve Nükleer Karşıtı Hareket başlığında yuvarlak masa toplantısı yapılacak.

Konferans ile ilgili gelişmeler http://wmdfz.org/ adresinden takip edilebilir.