Yedi aylık OHAL'de iş cinayetleri: En az bin 180 işçi hayatını kaybetti!

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen ve yedi ayı geride bırakan Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde meydana gelen iş cinayetleri bilançosu açıklandı. Yedi ayda en az bin 180 işçi hayatını kaybetti.

Haber Merkezi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, yedi aylık OHAL döneminde meydana gelen iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre OHAL koşulları altında geçen yedi ay boyunca en az bin 180 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 

İSİG raprounda şöyle denildi: 

"15 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbe girişimi bastırılmış ve akabinde 21 Temmuz’da OHAL ilan edilmiştir. Meclis’te OHAL kararının geçmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Başbakan Binali Yıldırım, 'Devlet millete değil, kendisine olağanüstü hâl ilan etmiştir' demişti. Ancak OHAL-KHK rejimi emekçilere karşı ve patronların yararına bir uygulama özelliği taşıyor, neden?

OHAL ilanı sonrası ilk uygulama, zaten son derece zayıf olan emekçilerin iş güvencelerini koruyan yasaları fiilen ortadan kaldırmak olmuştur. Darbecilerle, darbe girişiminde bulunanlarla alakasız olan binlerce emekçi KHK marifetiyle işsiz kalmış, diğer emekçiler de işsizlik tehdidi ile en temel haklarını dahi arayamaz duruma gelmiştir. 

Emekçiler üzerinde zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sigortası) kesintisi yapılması ve kiralık işçilik düzenlemesi uygulamaya konulmuş; yani çalışma standartları ve sosyal haklar daha da geriletilmiştir. 
Diğer yandan OHAL, sermayeye önemli düzeyde teşvikler sağlamıştır. Temmuz ayı sonunda gündeme gelen ve sonrasında yasalaşan ‘varlık fonu’ topluma ait olan kamu kaynaklarını (genel bütçe, yeraltı ve yerüstü kaynakları vs.) Bakanlar Kurulu’nun inisiyatifi ve tercihleri doğrultusunda sermayeye aktarım mekanizması olarak işlevlenmiştir. 

Aynı durum 2017 bütçesine de yansımıştır. Çeşitli istisnalarla sermayeden alınan vergilerin olabildiğince azaltıldığı bütçede devlet kasası emekçilerden alınacak dolaylı vergilerle (ÖTV, KDV) doldurulup, daha sonra teşvikler vb. yollarla sermayeye aktarılacaktır. Bütçe yetmezse devreye BES ve İşsizlik Sigortası Fonu girecektir.

Yine dikkat çeken bir husus OHAL sonrası iş cinayetlerindeki artıştır. Zaten kötü olan çalışma koşulları daha da kötüleşti. OHAL’le geçen yedi ayı bir evvelki yılla kıyasladığımızda iş cinayetlerinde yüzde 14’lük bir artış olmuştur. İş cinayetleri seri ve sürekli bir biçim almış ve bütün sanayi kollarında özellikle örgütlü ya da sosyal haklarının bilincinde olan işçi kesimlerinde ölümler artmıştır.

Hukuk ise işçiler aleyhine patronlar lehine hayata geçmektedir. Kamu kurumları ve 50’den az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihine ertelenmiştir. İş cinayetleri sonrası ise adaletsizlik, cezasızlık sürmektedir. Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkartılamadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırılmış, bu cezalar para cezasına çevrilmiş ve 24 ay taksitlendirilmiştir."

İŞTE OHAL'DEKİ İŞ CİNAYETLERİ

OHAL’le geçen 7 ayda iş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakarsak; 
Temmuz ayının son on gününde en az 63 işçi,
Ağustos ayında en az 206 işçi,
Eylül ayında en az 150 işçi,
Ekim ayında en az 169 işçi,
Kasım ayında en az 196 işçi,
Aralık ayında en az 141 işçi,
Ocak ayında en az 161 işçi,
Şubat ayının ilk yirmi gününde ise en az 94 işçi yaşamını yitirdi.
OHAL ile birlikte 2016 yılında evvelki aylara göre iş cinayetlerinde yüzde 9 artış vardır. Bu durum işçilerin ülkemizde ve işyerlerinde söz ve karar süreçlerindeki dışlanmasının pekiştiğini ifade etmektedir.

OAHL'LE GEÇEN YEDİ AY İLE ÖNCEKİ YILLARIN AYNI DÖNEMİNİN KARŞILAŞTIRMASI

OHAL’le geçen 7 ay ile geçmiş yıllardaki aynı dönemin karşılaştırmasını yaparsak;
21 Temmuz 2013 ile 20 Şubat 2014 arasında en az 815 işçi,
21 Temmuz 2014 ile 20 Şubat 2015 arasında en az 996 işçi,
21 Temmuz 2015 ile 20 Şubat 2016 arasında en az 1036 işçi,
OHAL dönemi olan 21 Temmuz 2016 ile 20 Şubat 2017 arasında ise en az 1180 işçi yaşamını yitirdi.
Çok net bir biçimde OHAL döneminde iş cinayetlerinde bir sıçrama görüyoruz.

OHAL'DE YAŞANAN İŞ CİNAYETLERİNİ ŞEHİRLERE GÖRE DAĞILIMI