Volkswagen emisyon testlerinde hile yapmış

Volkswagen’in ürettiği arabalarda emisyon testlerinde hile yapmaya yarayan bir yazılım kullandığı açığa çıktı. Otomotiv firmasının ABD’de 18 milyar dolara kadar çıkabilecek bir ceza alması söz konusu.

Ünlü Alman otomotiv markası Volkswagen, ABD’de 2009’dan bu yana piyasaya sürülen bazı araçlarında emisyon testlerini aldatmaya yönelik bir yazılım bulunduğu gerekçesiyle cezaya çarptırılacak.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından yapılan açıklamada, Volkswagen tarafından üretilen 2000 cc motor hacmine sahip, dizel hafif hizmet araçlarının belirli bir modeline 2009’dan 2015’e kadar "emisyon testlerini aldatmaya yönelik cihaz yerleştirdiğinin” saptandığı belirtildi.

EPA’dan yapılan açıklamada söz konusu yazılımın, aracın emisyon testine alındığını algılayarak laboratuvar ve test ortamında emisyon standartlarını sağladığını ancak normal kullanım sırasında, standardın yaklaşık 40 katına varan oranlarda nitrojen oksit emisyonu gerçekleştirdiği söylendi.

Şirketin soruşturma sonunda Temiz Hava Kanunu’na muhalefetten 18 milyar dolara varan bir cezaya çarptırılması olasılık dahilinde bulunuyor.

ABD'de geçen yıl da Hyndai ve KIA, 1,2 milyon aracın bildirilen yakıt tüketimi düzeyi gerçeği yansıtmadığı için 300 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı.