Viyadük faciasının arkasından AKP'li profesör çıktı

İzmir-Çanakkale otoyolunda dört işçinin yaşamını yitirdiği viyadük faciasında ihaleyi alan şirketin AKP'den aday adayı olan Prof. Dr. Yasemin Açık'ın olduğu ortaya çıktı.

Sözcü'nün haberine göre, İzmir-Çanakkale Otoyolu Koyundere mevkiinde yaşanan kazanın altından, AKP’li milletvekili adayının şirketi çıktı. Viyadük inşaatını yapan şirketin iki ortağından birinin AKP Elazığ milletvekili aday adayı Prof. Dr. Yasemin Açık olduğu belirlendi.

Yapımına devam edilen viyadük inşaatında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılması sonucu dört işçi hayatını kaybetmişti. Viyadük inşaatının ihalesini alan Seza İnşaat ile ilgili, aynı ihaleye katılan başka bir firma 11 Aralık 2013 tarihli Kamu İhale Kurumu toplantısında şikayette bulunmuştu.

Şikayette Seza İnşaat’ın iş hacmine ilişkin sunduğu belgeler arasında yer alan 2012 Adapazarı-Karasu Limanları ve Sanayii Tesisleri Demiryolu Bağlantısı Altyapı İnşaatı işine ait hak edişlerin gerçeği yansıtmadığı iddia edildi. Ancak şikayetçi firma 10 günlük itiraz süresini kaçırdığı için KİK red kararı verdi.

ERDOĞAN’A ÖDÜL VERDİ

Seza İnşaat’ın ortaklarından birinin AKP’nin Elazığ Milletvekili aday adayı Prof. Yasemin Açık olduğu belirlendi. Elazığ doğumlu, tıp doktoru olan Açık aynı zamanda, Sağlığı Geliştirme ve Sigara İle Mücadele Derneği, Yaşam Boyu Kadın ve Üreme Sağlığı Derneği, Elazığ İş Kadınları Derneği, Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği, AİDS ile Savaş Derneği üyesi…  Prof. Açık, dönemin Başbakanı Erdoğan’a bir Elazığ ziyareti sırasında sigara ile mücadelesinden dolayı ödül de vermişti.

Açık’ın son seçimlerdeki adaylık sürecinde açıkladığı 21 sayfalık özgeçmişinde, “Elazığ il merkezinde bulunan iki benzin istasyonuna ortaklığı ve inşaat, turizm, enerji gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir çok başarılı şirkette ortaklıkları mevcuttur” ifadesi yer alıyor.

MEDYA MENSUBUNUN ÜREMESİ

Açık’ın en dikkat çeken hibe projesi ise, 2004-2005 yılları arasında Sağlık Bakanlığı ve AB işbirliği içinde gerçekleştirilen Üreme Sağlığı Programı kapsamındaki çalışması oldu. Aynı zamanda Elazığ’da yerel medya sahibi olan Açık, “Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerinde görev yapan Medya Çalışanlarının Üreme Sağlığı Konusunda Bilgilendirilme ve Savunuculuğu” hibe Projesi koordinatörlüğünü yaptı.

CİVATALAR EKSİKTİ

Olay yerinde incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Birleşim noktalarında dört tane olması gereken sayısının bir adet olduğu belirtildi. İnşaatta kullanılan iskeletin çok yoğun kullanıldığını, metal yorgunluğu olduğunu öğrendik" diyerek şunları kaydetti: 

"İşçiler, sabah 06.00’dan akşam 19.00’a kadar İzmir’in Ağustos sıcağında çalıştırılıyor. Öğle yemeği molasına da dönüşümlü çıktıkları ve inşaatın hiç durmadığı belirtildi. Sonuç olarak iskele isyan etmiş, demir çökmüş işçiler 13 saat çalıştırılıyor ve 150 tonluk bir beton yapı 60 metreden çöküyor. Günlük 100 TL yevmiye ile çalışıyorlar ve izin hakları yok. Bir denetim olup olmadığını, iş sağlığı güvenliği diye sorduğumda ‘O ne abi’ dediler. 20 yaşındaki gençler işsizlik ve terörden kaçmak için memleketlerinden çalışmaya gelmişler. AKP’nin Türkiye’yi getirdiği nokta bu… Benden ilk istekleri soğutmalı cenaze aracı oldu. Belediye Başkanımız hemen ilgilendi. O araçla cenazeleri evlerine ulaştıracaklar."