Türkiye'deki üniversite mezunu işsiz sayısı 55 ilin nüfusunu geçti!

AKP'nin yarı yarıya düşürülmüş işsizlik verilene göre, işsiz üniversite mezunlarının sayısı, 55 ilin nüfusunu geride bıraktı.

Haber Merkezi

AKP'nin resmi verilerine göre, Türkiye'de 3 milyonu aşkın işsiz bulunurken, bunlardan 828 binini üniversite mezunları oluşturuyor.

55 ilin nüfusunu geride bırakan bu işsiz sayısı, toplam işsizlere kıyasladığında yüzde 27 olarak ölçüldü.

ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesinde, işsizlik konusunda 2015 yılında 48 bin 300 olan haber çıkışı, 2016’da 36 bin 508, geçtiğimiz yıl ise 48 bin 854 oldu.

Üniversiteden mezun 828 bin işsiz öğrenci sayısı Türkiye’deki 55 şehri geride bırakırken, meslek gruplarına bakıldığında listenin başını 73 bin işsizle mühendisler çekti.

Türkiye’de mezun olduktan sonra iş imkanının en az olduğu diğer bölümler sanat ve beşeri bilimler, sosyal bilimler ve gazetecilik alanında eğitim alanlar oldu. Bu bölümlerden mezun olanlardaki işsizlik oranının yüzde 35’in üstünde olduğu belirtildi.

GERÇEK İŞSİZLİK SAKLANIYOR...

Yapılan araştırma AKP'nin açıkladığı resmi işsiz verilerine dayanırken, gerçek işsizlik oranının bunun çok daha üzerinde olduğu biliniyor.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi DİSK-AR'ın aylık raporuna göre geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3.