TKP'den tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılan Üçüncü Havalimanı işçilerine ilişkin açıklama

Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü, gözaltına alınan Üçüncü Havalimanı işçilerinden 28'inin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesine ilişkin açıklama yaptı, 'Patronların çıkarına çalışan mahkemeler haklarını arayan işçileri yargılayamaz' dedi.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde Üçüncü Havalimanı inşaatında işçilerin çalışma koşullarına karşı başlattığı eyleme polis ve jandarma müdahale etmiş, yüzlerce işçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan işçilerden 28'i bugün tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul İl Örgütü, çalışma koşullarını protesto eden 28 Üçüncü Havalimanı işçisinin tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılmasını yazılı açıklamayla protesto etti.

"Bugün yargılanan ve tutuklama kararı çıkan 28 işçi yalnız değildir. Üçüncü Havalimanı direnişi şantiyede çalışan binlerce işçinin ortak direnişidir" denilen açıklamada, "Gerçek sayısını kimsenin bilmediği Üçüncü Havalimanında iş cinayetlerinde ölen işçilerle ilgili hiçbir şey yapmayan patronların çıkarına çalışan mahkemeler haklarını arayan işçileri yargılayamaz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "İşçilerin çalışma ve barınma koşullarına göz yumanlar suçludur. Asıl yargılanması gerekenler de bu duruma göz yumanlardır" dendi.

TKP İstanbul İl Örgütü'nün "Hakkını arayan işçileri değil, gasp eden patronları yargılayın" başlıklı açıklamasının tam metni şu şekilde:

"Köle değiliz demek suç değildir. İnşasının başladığı ilk günden bugüne kadar AKP iktidarının yoğun baskısı altında çalıştırılan Üçüncü Havalimanı işçilerinin insanca yaşama ve çalışma koşulları için yaptıkları direniş meşrudur ve yargılanamaz!

Gece yarısı baskını ile 500’ü aşkın Üçüncü Havalimanı işçisinin, kaldıkları koğuşlardaki odalarının kapıları kırılarak gözaltına alınması AKP iktidarının çaresizlikten başka bir şeyinin kalmadığının göstergesidir. Üçüncü Havalimanı işçilerinin insanca yaşama koşulları için sundukları talepleri reddeden sermaye düzeni ise alçaklığını bir kez daha ortaya koymuştur. 

Yakın zamanda Üçüncü Havalimanındaki işçilerin direnişi bir ilk değildir. İnşasının başladığı günden bugüne hafriyat kamyonlarını kullanan işçilerin maaşlarının ödenmemesi üzerine rutin olarak yol kapatma eylemleri yapmaları, işçilerin belirli süreler zarfında iş durdurma eylemlerinde bulunmaları, geçtiğimiz şubat ayı içerisinde barınma koşullarının giderek kötü bir hal aldığını kamuoyuna ve basına sunarak Akpınar işçi kampında büyük bir çoğunlukla ayağa kalkmaları, sayısı bilinmeyen işçi cinayetleri ve kazalarına tepki göstermeleri unutulmamalıdır. Meşrudur. 

Üçüncü Havalimanında gerçek sayısını kimsenin bilmediği iş cinayetlerinde ölen işçilerle ilgili hiçbir şey yapmayan patronların çıkarına çalışan mahkemeler haklarını arayan işçileri yargılayamaz. 

İşçilerin yenen hakları, gasp edilen kıdem tazminatları, yok sayılan fazla mesaileri, kayıt dışı, vergisiz, el altından verilen maaşları ile ilgili hiçbir şey yapmayan mahkemeler işçilerin direnişini yargılayamaz.

Bugün yargılanan ve haklarında tutuklama talep edilen 28 işçi yalnız değildir. Üçüncü Havalimanı direnişi şantiyede çalışan binlerce ayağa kalkan işçinin ortak direnişidir. Bunun meşruiyeti sorgulanamaz ve en temel haklar için yapılan bu eylem yargılanamaz. 

Güneşi balçıkla sıvayamazsınız!

İşçilerin meşruiyeti; patronlar, onların borazanı medya ve mahkemelerle ortadan kaldırılamaz.

İşçilerin çalışma ve barınma koşullarına göz yumanlar suçludur. Asıl yargılanması gerekenler de bu duruma göz yumanlardır. 

TKP ayağa kalkan ve boyun eğmeyen Üçüncü Havalimanı işçilerinin direnişinin içinde ve yanındadır.

Üçüncü Havalimanı işçileri asla yalnız değildir!"