Taşeron işçilere son uyarılar: İşte yapılması gerekenler

AKP'nin taşeron KHK'si sonrası ortada birçok yanlış bilgi dolaşıyor. Sürenin sonuna yaklaşırken neler yapılması gerektiğini sıraladık...

Kadir Sev

1 Ocak Günü Resmi Gazete'de taşeron işçilerinin sürekli kadrolara atanmasında uyulması gereken kuralların ayrıntılı olarak açıklandığı “Usul ve Esaslar” yayımlandı.

Bunun yanısıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ve SGK Halkla İlişkiler Müdürlüğünün duyuruları bulunuyor.

Ayrıca, basında da yapılması gerekenlerin madde madde sıralandığı haberler yer alıyor.

Ancak, soru işaretlerinin yine de giderilemediği görülüyor; kargaşa ortamı, fırsatçılığa ortam hazırlıyor.

Taşeron şirketleri, işçilerden alacakları kalmadığını bildiren feragat yazıları alıyor; kamu idareleri ise emeklilik hakkı kazananların kadrolara geçirilmeyeceklerini öne sürerek, daha süreç tamamlanmadan işçileri çıkarıyor ya da KHK ve Esaslar’da yer almayan belgeler istiyor.

Taşeron işçilerin birçoğu ise örgütsüz olmaları ve hukuk desteğinden yoksun kalmaları nedeniyle, kamu idarelerinin yöneticileri ile taşeron şirketlerinin birçok isteğini yerine getiriyor.

Yapılan yanlışlar, büyük bir olasılıkla gelecekte işçilerin hak yitirmelerine yol açacak.

Başvuru süresinin bitmesine iki gün kaldı. Yanlış yapılmışsa düzeltmek için gereken süre henüz var.

Aşağıdaki ipuçları, taşeron işçilerinin bugüne değin yaptıkları işleri bir kez daha gözden geçirmeleri ve olası yanlışlarından dönebilmeleri için son uyarılar olarak değerlendirilmelidir.

TAŞERONLARLA YAPILAN İŞ SÖZLEŞMELERİ NE ZAMAN SONLANACAK?

Taşeronlarla Kamu İdareleri arasındaki “hizmet alım” sözleşmeleri, işçilerin sürekli kadrolara geçirilme süreci bitinceye kadar sürecektir. KHK ve Esaslar'da 2 Nisan günü bitirilmesi planlandığına göre o tarihe kadar taşeron işçisi olarak çalışmayı sürdüreceklerdir.

Emekliliğe hak kazanıp kazanmadıklarının bu aşamada hiç önemi yoktur.

Bu süreçte işçileri, ne taşeron ne de çalıştırılacakları kamu idaresi işten çıkarabilir.

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Başvurular taşeron şirketlerine değil, çalıştırılacakları kamu idarelerine yapılacaktır.

Esaslarda her işçinin, belgelerini elden vermesi istenmektedir. Bu nedenle taşeron şirketlerinin kamu idarelerine topluca vermek üzere işçilerden başvuru belgesi toplaması yasal değildir. 

Ayrıca Esaslar'ın 7’nci maddesine göre, süresinde yapılmayan başvuruların reddedilmesi öngörülmektedir. 

Taşeron şirketlerin ihmal ya da başka nedenlerle geciktirmesi olasılığı dikkate alınarak, başvuruları her işçinin elden ve bizzat kendisinin yapması önemlidir.

TAŞERON ŞİRKETLER, İŞÇİLERDEN FERAGAT VE BENZERİ BELGELER İSTEYEBİLİR Mİ?

Taşeron şirketleri işçilerden, feragat, yükümlülük ya da benzeri belgeler isteyemez.

Belge imzalamış olanlar, gecikmeden geri almalı; vermeyenler olursa, noterden, aldatılarak belge imzalatıldığını belirten bir ihtarname çekmelidir.

Gelecekte hak arayabilmek için ihtarname çekilmesi önemlidir.

EMEKLİLİK HAKKINI KAZANMIŞ OLANLAR BAŞVURU YAPMALI MI?

Kesinlikle: Evet!

Bu durumda olanlara kıdem tazminatı ödenmesi öngörülmemektedir.

Kıdem tazminatlarını alabilmeleri için başvurabilecekleri bir muhatap BUGÜN İÇİN yoktur; ama geleceğin ne getireceği bilinmez.

696 sayılı KHK’nin EK:1 formunda, emekli olup çalışanlar ile emeklilik hakkını kazananların da başvurmaları istenmektedir.

Başvurmayanlar, kendi istekleri ile ayrılmış gibi değerlendirilebilir. Gelecekte kıdem tazminatı haklarını alabilmek için yasal yollara başvuracak en önemli kanıtlarından yoksun kalabilirler.