Sendikalı olan 8 bin taşeron işçi toplu sözleşme masasında

AKP iktidarının, taşeronu kaldırmak yerine koşulları düzeltme yoluna giderek çıkardığı yönetmelik uyarınca İzmir’de 8 bin taşeron işçi sendikalı oldu. Ancak işçilerin temel talebi, taşeronun tamamen kaldırılması ve kadro verilmesi.

Ahmet Çınar

İzmir'in belediyelerinde taşeron şirketlere bağlı çalışan işçilerin yaklaşık 8 bini, son üç ay içinde sendika üyesi oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çoğunluğu elde eden sendikaya yetki verdiği zaman, sendika yönetimleri taşeron şirketlerle ikramiye, sosyal yardım gibi iyileştirici haklar için toplu iş sözleşmesi masasına oturabilecek.

AKP TAŞERONU KALDIRMAK İSTEMEYİNCE…  
Türkiye'de taşeron şirketlerde çalışan işçiler, kadrolu işçilere göre ücretlerinin düşük olmasının yanı sıra ikramiye, sosyal yardım gibi haklardan yararlanamıyordu. AKP hükümeti, taşeron sistemini tamamen kaldırmamak için, taşeron işçilerin koşullarını düzeltmek ve kadrolu işçiler ile taşeron işçiler arasındaki ücret farkını biraz daha iyileştirmek amacıyla 2015’in Ocak ayında bir yönetmelik çıkardı. Maliye Bakanlığı’nca çıkarılan "Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik"e göre taşeron işçiler sendikalı olarak toplu sözleşme masasına oturabilecek. Yönetmeliğin ardından İzmir’de son üç ayda DİSK'e bağlı Genel İş 6 bin, Türk-İş'e bağlı Belediye İş 2 bin taşeron işçiyi üye kaydetti.

DİSK EGE TEMSİLCİSİ MEMİŞ SARI: ASIL TALEBİMİZ TAŞERONUN KALKMASI
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 14 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan taşeron işçiler dahil 6 bine yakın işçinin Genel İş’e üye olduğunu söyledi. Bu sayının artacağını dile getiren Sarı, "İstediğimiz yasa çıkmadı. Biz asıl işi yapan işçilerin, kadrolu çalışmasını istiyoruz. Ama sömürü düzeni olan taşeron sistemi devam ediyor. Sendika olarak taşeron işçilerin örgütlenmesi gerektiğini ilan ettik. Genel İş olarak İzmir'deki 14 ilçe belediyesinde ve Büyükşehir’de taşeron şirketlerde çalışan 6 bine yakın işçimizi sendikalı yaptık. Çalışma Bakanlığı'ndan yetki tespiti istedik. Yetki geldikten sonra yapılacak çalışmaların ardından toplu iş sözleşmesi masasına oturulacak. Taşeron firmaları, ihale bedelini ödediği için fazla mesai ödemiyor, izin vermiyorlardı. Hastaneye giden işçiden ücreti kesiliyordu. Toplu sözleşmede sosyal hakları düzelecek. Daha uygun bir ücret almaları konusunda ikramiye, giyecek yardımı, gıda yardımı gibi çeşitli ek paketleri sözleşmeyle elde edeceğiz. Ayrıca sinema, tiyatro bileti gibi sosyal destekleri de sözleşme içine sokacağız" dedi.