Petkim'de toplu iş sözleşmesi imzalandı

İzmir'in Aliağa ilçesinde işçilerin hafta başından bu yana süresiz iş bırakma eylemi başlattığı Petkim'de patron temsilcileri ile Petrol-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde, sözleşmenin imzalandığı belirtildi.

Petkim'de dün akşam saatlerinden bugün saat 15.00’e kadar taraflar arasında anlaşma sağlanamaması halinde Yüksek Hakem Kurulu’nun devreye gireceği açıklamasının ardından, işverenden gelen talep üzerine taraflar son kez masaya oturdu. Görüşmeler sonucunda Petrol İş Sendikası ile işveren arasında ana çerçevede anlaşma sağladığı, bazı teknik konu ve detaylar üzerine çalışıldığı bilgisi geldi.

Sendika yöneticileri, fabrika girişinde bekleyen işçilere anlaşma detayları ile ilgili bilgilendirme yaptı.

ANLAŞMAYA VARILAN MADDELER 

Uzlaşmayla sonuçlanan toplu iş sözleşmesi oturumunun ardından Petkim Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak anlaşma şartlarını paylaştı.

Yapılan açıklamaya göre, Ocak 2017 ve Aralık 2019 dönemini kapsayan üç yıllık sözleşmenin maddeleri şöyle:

"Yeni dönem toplu iş sözleşmemiz 01 Ocak 2017–31 Aralık dönemini içerecek şekilde üç yıllık olarak imzalandı. Ücretlerde 1'inci yıl birinci 6 ay yüzde 6 (yüzde 4,73 enflasyon oranının üstüne 1,27 puan artı zam) ücret zammı ve 2006 yılı sonrasında işe giren işçilere bu ücret zammına ilave olarak 4 puan skala yakınlaştırma yapıldı.

1'inci yıl ikinci 6 ay enflasyon oranında zam, 2'nci yıl birinci 6 ay enflasyon oranında zam, 2'nci yıl ikinci 6 ay enflasyon oranında zam, 3'üncü yıl birinci 6 ay enflasyon oranının üzerine + 1,27 puan zam, 2006 yılı sonrasında işe giren işçilere 4 puan skala yakınlaştırma yapıldı.

3'üncü yıl ikinci 6 ay enflasyon oranında zam, yapılması karara bağlandı. Ayrıca, sosyal ödemeler ve vukua bağlı ödemelerde yüzde 15- 16 oranlarında artış oldu. Çalışanların bayram parası 275 TL’den 380 TL’ye yükseltildi."

KİRALIK İŞÇİLİĞİ ENGELLEYEN MADDE KORUNDU

Evrensel'de yer alan habere göre, Petkim patronları sözleşmede kiralık işçiliği engelleyen maddeyi kaldırmak istiyordu. Ancak imzalanan sözleşme ile bu madde işçilerin isteği doğrultusunda korundu.

Bazı işçiler gelinen noktayı “Sözleşmenin hakem kuruluna gitmesinden daha iyi” diye değerlendirdi.

Bir işçi de, süreci kendi aralarında değerlendireceklerini belirtirken, “Biz toplu sözleşmeyi işverenle değil, devletle yaptık” dedi.