Petkim’de direniş sürüyor

İzmir’in Aliağa ilçesindeki Petkim’de dün başlayan direniş sürerken, işçiler bugün de evlerine gitmeyerek yemekhane ve bahçede bekleme kararı aldı, Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Oktay, “Fabrikada satışı durdurduk, satışa kesinlikle izin vermiyoruz, haklarımızı alana kadar buradan ayrılmayacağız” dedi

Ahmet Çınar - İzmir

Bursa’da metal işçilerin direnişinden aldıkları ilham ve moralle dün eyleme başlayan PETKİM işçileri, bugün de eve gitmeme ve işyerini terk etmeme kararı aldı.

Kısa adı Petkim olan Petrokimya Holding AŞ’de 2015 başından beri devam eden toplu iş sözleşmesinden sonuç alınamaması üzerine işçiler dün başladıkları eylemi, bugün de kararlılıkla sürdüreceklerini ilan etti.

HAKKIMIZI ALANA DEK…

Eylemi soL’a değerlendiren Petrol İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay “Toplu sözleşmede birçok madde kabul edildi fakat ücret zammı konusunda anlaşamadık. İşverenin 2006’dan beri uyguladığı ücret skalası var. 2006’ya kadar giren işçilerle sonra giren işçiler arasındaki maaş farkının giderilmesini istedik. Biz son oturuma kadar bu talebimizi kendilerine ilettik. Fakat işveren son gün bize bunu yapamayacaklarını, sadece yüzde 5 artış sağlayabileceklerini belirtti. Bu durum toplu sözleşmenin tıkanmasına neden oldu. Dün sabahtan itibaren başlattığımız direnişimiz devam ediyor.  Fabrikada satış durmuş durumda. Dışarıya satışa kesinlikle izin vermiyoruz. Biz haklarımızı alana kadar buradan ayrılmayacağız” dedi.

SOMA’DAN PETKİM’E DESTEK

Soma’da yaşanan maden faciasından kurtulan maden işçisi Sefa Köken, Petkim’de direnen işçilere desteğe geldiklerini belirterek, “Ben işsiz bir maden işçisi olarak buraya geldim. Soma’da biz örgütlü bir sendika değildik. Sarı bir sendikamız vardı, haklarımız alınmadı, bizler korunmadık. Bütün bunların sonucunda 301 madenci katledildi. Burada gördüğümüz kadarıyla sendika işçiye sahip çıkıyor, hakkını arıyor. Ben eminim, haklarını alacaklar” dedi.

HER YER BURSA HER YER DİRENİŞ

1850 işçinin dünde beri eylem yaptıkları Petkim’de bu akşam da işçiler evlerine gitmeme kararı aldı. Bursa merkezli başlayan metal işçilerinin direnişine selam gönderen Petkim işçileri, “Her yer Bursa her yer direniş” sloganı attı.