Patronlar kavga etti işçiler arada kaldı: Dört aydır maaş alamıyorlar

İzmir Çiğli Atatürk OSB'deki CMS yerleşkesinde fabrika inşaatında geçen yılın Kasım ayından beri çalışan 90 KSC Yapı işçisi, CMS ile KSC firmaları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ortada kaldı. Bağlı bulundukları KSC Yapı firmasından yaklaşık dört aydır maaş alamayan işçiler, şimdi de CMS tarafından şantiyeye alınmıyorlar. Muhatap bulamayan işçiler, haklarını aramakta kararlı.

soL-İzmir

İzmir Çiğli OSB'de faaliyetini sürdüremekte olan CMS jant fabrikası, yerleşke içerisinde bir bina inşa ettirmek üzere 2017'nin Kasım ayında KSC Yapı firması ile anlaştı. KSC Yapı firması ile alt yüklenicileri bünyesinde çalışan yaklaşık 90 işçi bir süre öncesine kadar inşaatı devam ettirdi. CMS ile KSC firması arasında ortaya çıkan anlaşmazlık sonrası, işi veren CMS jantın patronları inşaat firmasıyla olan sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetti. 

Fesih ilanından sonra şantiyenin elektriğini ve suyunu kesen CMS firması, dünden itibaren de işçileri yerleşkeye sokmadı.

Yaklaşık dört aydır KSC Yapı'dan maaş alamayan işçiler, bir de iki firma arasındaki anlaşmazlıktan dolayı işlerinden de oldular. Çifte mağduriyet yaşayan işçiler, hem KSC Yapı'dan hem de CMS firmasından yakınarak, yaşadıkları süreci soL Haber'e anlattılar. 

İşçiler şunları söyledi: 

"Biz halen KSC Yapı bünyesinde aktif çalışan işçiler olarak görünüyoruz. Ancak şantiyeye geldiğimizde CMS güvenlik personeli tarafından hem içeriye alınmıyoruz hem de tehdit ediliyoruz. Şantiyede barınan birkaç işçi arkadaşımıza, iki firmanın bu kavgasından dolayı yemek bile vermiyorlar. İşçilerin pek çok özel ve kişisel eşyası şantiyede kaldı. Şu anda KSC Yapı firmasından yaklaşık dört aylık maaş alacağımız var. Bu alacağımızı kovalarken, bir de iki şirket arasındaki anlaşmazlığın ortasında kaldık."  

KSC Yapı'nın kur dalgalanmaları nedeniyle aylar önce iş yaptığı CMS'den destek istediği, CMS'nin bu talebi reddettiği; bunun üzerine KSC Yapı'nın kendi hak edişinden kesilip işçilere maaş ödenmesi teklifini sunduğu ancak CMS'nin bunu da reddederek işçilere maaş ödemediği öğrenildi. 

Öte yandan KSC Yapı'nın konkordato ilan ettiği öğrenildi.