Madenlerde 'ruhsat iptali' cezası kalkıyor, sadece para cezası verilecek!

Enerji Bakanlığı, sermaye sınıfının ve patronların yatırım süreçlerini kolaylaştırmak için madenlerde lisans, ruhsat, izin işlemlerinde istenen belgeleri azaltacak. Yönetmelikte yapılan değişiklikle "ruhsat iptali" cezası kaldırılacak, yerine idari para cezası getirilecek.

Madenlerde her gün işçi ölümlerinin yaşandığı Türkiye'de, işçilerin güvenliği ve talepleri yönünde hiçbir düzenlenme yapılmazken, enerji sektöründeki yatırımcılara yönelik düzenlemeye gidiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maden sektöründe iş yapan sermaye gruplarının yatırım süreçlerini kolaylaştırmak üzere lisans, ruhsat ve izin işlemlerinde istenen belgeleri azaltacak, elektronik ortamda temini mümkün olan belgelerin başvuru sahiplerinden alınmaması yönünde düzenleme yapacak. Maden Kanunu’nun uygulama yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle, ruhsat iptali yerine idari para cezası getirilmesi öngörülüyor. 

TÜM DÜZENLEMELER SERMAYE SINIFI İÇİN! 

Dünya gazetesinden Meltem Gündüz'ün haberine göre, enerji sektöründe iş yapan sermaye gruplarının işlerini kolaylaştırıcı yönde radikal düzenlemeler getiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), maden yatırımcısı patronların yatırım süreçlerini kolaylaştıracak. Öncelikli olarak EPDK tarafından lisans/ruhsat/izin işlemlerinde istenen belgelerin azaltılması ve elektronik ortamda temini mümkün olan belgelerin başvuru sahiplerinden alınmaması yönünde düzenleme yapılacak. Madencilik sektöründe ruhsat güvencesinin artırılmasını teminen, Maden Kanunu’nda yer alan ruhsat iptali düzenlemeleri gözden geçirilecek. 3213 sayılı Maden Kanunu’ndaki ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği’ndeki ruhsat iptali ile ilgili hükümler değerlendirilerek, mümkün olduğunca, "ruhsat iptalleri" yerine makul ölçülerde idari para cezası ve benzeri hükümler getirilecek.