Kadın çalışanların yarısı iş yerinde tacize maruz kalıyor!

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 52'si cinsel tacize maruz kaldıklarını söyledi. Araştırma, tacize uğrayan kadınların yüzde 80'inin iş hayatında cinsel tacize uğradıkları halde kariyerlerinin etkilenmemesi, iş yerinde uygunsuz dedikodulara maruz kalmamak ve utandıkları için bu durumu anlatamadıklarını ortaya koydu.

Haber Merkezi

İngiltere’de yayın yapan Independent’in ve BBC’nin haberinde göre “İş Yerinde Cinsel Taciz–2016” başlıklı araştırmanın sonuçları çok çarpıcı.

İngiltere’de 52 sendikada örgütlü bulunan 5,8 milyon işçiyi temsil eden bir konfederasyon olan TUC (Trade Union Congress)’un İngiltere genelinde 1500 kadın çalışanla yaptığı araştırmaya göre kadınların uğradığı cinsel tacizlerin birçoğu gün yüzüne çıkmadan ve dolayısıyla yasal yaptırımlar uygulanmadan kapanmış durumda.

EN YOĞUN TACİZE GENÇ KADIN İŞÇİLER MARUZ KALIYOR

Raporda dikkat çeken önemli unsurlardan biri 18–24 yaş arasında bulunan kadın işçilerin cinsel tacize daha çok maruz kalması. Araştırma için görüşleri alınan 18-24 yaş arası 138 çalışanın yüzde 63'ü cinsel tacize maruz kaldıklarını söyledi.

Araştırmaya katılan 1500 kadının üçte biri istenmeyen şakalara, dörtte biri ise bedenleri veya kıyafetleri hakkında cinsiyetçi yorumlara maruz kaldıklarını belirtti. Her dört kadından biri uygunsuz dokunmalar yoluyla taciz edilirken, sekiz kadından biri de patronları veya erkek çalışanlar tarafından öpülmeye çalışıldığını ifade etti.

TUC’un raporu işyerlerinde kadınların maruz kaldığı cinsel taciz uygulamalarını ise sözlü sataşmalar, seks hayatına yönelik şakalar, uygunsuz dokunuşlar, öpmeye ve sarılmaya çalışmaya kadar çeşitlendiğini ortaya koydu.

Rapora göre çoğu durumda tacizci erkekler yönetici konumda. Her beş kadından birinin ifade ettiği gibi tacizciler, kadınlar üzerinde hiyerarşik olarak otoritesi olan kişiler.

KADINLARIN DÖRTTE BİRİ TACİZİ SAKLIYOR

Raporun en çarpıcı yanı ise her beş kadından dördünün yaşadıkları cinsel saldırıyı sakladıklarını belirtmesi oldu. Kadınlar iş ilişkilerinin bozulmasından korkması, kariyerlerini engellemelerinden çekinmeleri ya da iş yerilerinde onlar hakkında uygunsuz dedikodu yapılmasından korktukları için bu taciz deneyimlerini sakladıklarını ifade ettiler.

TUC Genel Sekreteri Frances O'Grady ise “ Patronlar, işyerinde cinsel tacize sıfır toleranslı, ciddi bir politika geliştirmeliler” diyerek patronların acil olarak önlem almaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca O'Grady, “Kadınların işyerlerindeki cinsel taciz sorunu nedeniyle utandıklarını ve korktuklarını, asıl skandalın çok az kadının sorununun çözümü için iş yerlerinde yetkililerin gerekeni yapacağını düşünmesidir” dedi.

Kaynaklar:

1)          http://www.independent.co.uk/news/business/news/sexual-harassment-workpl...

2)         https://www.tuc.org.uk/sites/default/files/SexualHarassmentreport2016.pdf

3)         http://www.bbc.com/news/uk-37025554