İstanbul'daki ILO zirvesi boykotla başladı: 51 ülkeden dört temsilci katıldı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün( ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı İstanbul’da dün başladı. DİSK ve KESK’in katılmadığı, onlarca ülkenin işçi konfederasyonlarının da Türkiye’nin "ifade özgürlüğü ve işçi hakları karnesi" nedeniyle boykot ettiği toplantıya yalnızca Belarus, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya geldi. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, boykotun nedeninin Türkiye’deki OHAL…

İstanbul’da dün başlayan ve üç gün sürecek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı, pek çok üye ülkenin Türkiye’yi boykotu nedeniyle düşük katılımla gerçekleşiyor. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, boykotun nedeninin Türkiye’deki OHAL uygulamaları olduğuna dikkat çekti. 

sendika.org'un derlediği bilgilere göre Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)  ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) girişimiyle başlatılan boykot, Türkiye’de yaşanan ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile işçi hakları konularındaki kötü gidişata dikkat çekme amacı taşıyor.

51 ÜLKEDEN SADECE DÖRDÜ VAR

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen ve her dört yılda bir yapılan Avrupa Bölge Toplantısı, toplamda 51 Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden hükümet, işveren ve çalışan temsilcilerini bir araya getiriyor. Ancak bu yıl 51 ülkeden yalnızca dört ülke katılım gösteriyor. Onlar da Belarus, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya. Rusya da konfederal düzeyde değil, işçi temsilciliği olarak katılıyor.

DİSK VE KESK KATILMADI

Türkiye’den de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu da (KESK) İstanbul’daki toplantıya katılmayacağını açıkladı. Ancak Türk İş, Hak İş, Memur-Sen ve Kamu-Sen ise Türkiye adına ILO toplantısına katılma kararı aldı.

NE OLMUŞTU?

Bundan birkaç ay önce İstanbul’da yapılması planlanan toplantının ILO’nun merkezinin bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentine alınması ya da başka bir tarihe ertelenmesi önerisinde bulunan Avrupalı işçi sendikaları, ILO yönetimi ile yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca “boykot” kararını açıklamışlardı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)  ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ortak kaleme aldıkları bir bildiriyle, Türkiye’de bulunarak demokratik haklar ve özgürlüklere, hukukun üstünlüğü ilkesine dönülmesi, ihraç edilen, açığa alınan ya da tutuklanan çalışanlar için adalet sağlanmasını istedi ve İstanbul’a gelmeyeceklerini açıkladı.